Národní muzeum, než ho odřízla magistrála, a pusté Vary. Fotky z roku 1900 berou dech

Národní muzeum, než ho odřízla magistrála, a pusté Vary. Fotky z roku 1900 berou dech
Praha, Národní muzeum
Pravčická brána. Záběry jsou součástí rozsáhlé kolekce fotochromových tisků, které patřily do archivu americké společnosti Detroit Publishing Company.
Karlovy Vary
Karlštejn
Foto: Library of Congress, Prints and Photographs Division, Public domain
Tomáš Vocelka Tomáš Vocelka
21. 5. 2024 10:10
Americký Detroit není jen městem automobilů. Kdysi byl také domovem mohutné kolekce kolorovaných fotografií a pohlednic, která zahrnovala snímky těch nejlákavějších turistických cílů celého světa - tak jak je lidé vnímali kolem roku 1900. Vlastnila je dnes už dávno zaniklá Detroit Publishing Company. Nahlédli jsme do této kolekce a vybrali dávné turistické hity z Čech a Slovenska.

To, že v úvodu píšeme z Čech a Slovenska, není omyl. Na fotografie z Moravy a ze Slezska jsme v kolekci při našem pátrání bohužel nenarazili. Hledání v digitálním archivu je složité, protože tehdy ještě bylo naše a slovenské území součástí jiného státu, a sice Rakousko-uherské monarchie. Navíc se u popisu dávných snímků občas vyskytují matoucí místopisné údaje a zkomolená jména, často jen v německé nebo poangličtěné formě.

Přesto jsme našli řadu krásných míst od Děčína až po Tatry. Detroit Publishing Company, do jejíhož archivu snímky dříve patřily, byla masovým prodejcem barevných pohlednic, a tak je jasné, že se zaměřovala na destinace, které tehdy byly pro turisty a cestovatele nejlákavější. 

Mezi fotografiemi z České republiky tak co do počtu vedou záběry z Karlových Varů, Mariánských Lázní a Františkových Lázní. Hned po nich následují samozřejmě fotografie Prahy. Ze Slovenska drtivě převládají pohledy na krásnou krajinu ve Vysokých Tatrách. Prohlédněte si dechberoucí snímky v galerii. 

Společnost Detroit Publishing Company

Založili ji vydavatel William A. Livingstone a fotograf Edwin H. Husher na konci 19. století jako Detroit Photographic Company. Později se z ní stala The Detroit Photochrom Company a v roce 1905 se přejmenovala na Detroit Publishing Company. Získala práva na proces barevného tisku vyvinutého Hansem Jakobem Schmidem ze švýcarské společnosti Orell Fussli & Company pod názvem Photochrom. Ten umožňoval firmě masově prodávat barevné pohlednice a další materiály.

Podnikání Detroit Publishing Company však velmi negativně zasáhla první světová válka. Poklesy prodejů byly důsledkem válečného hospodářství, ale i rostoucí konkurence levnějších a modernějších metod tisku. V roce 1924 firma  vyhlásila bankrot a v roce 1932 byla zlikvidována. Nyní je její archiv uložen ve sbírkách americké Knihovny Kongresu.

 

Právě se děje

Další zprávy