Neapol zasáhlo nejsilnější zemětřesení za posledních 40 let

Mimořádná zpráva
Mimořádná zpráva

Silné otřesy v oblasti Neapole

V pondělí večer 20. května otřáslo okolím jihoitalského města Neapol zemětřesení, které bylo podle agentury AFP nejsilnější za posledních 40 let. Nejmocnější otřes dosáhl síly 4,4 stupně Richterovy škály a udeřil kolem 20:10, uvedl Národní ústav geofyziky a vulkanologie (INGV).

Epicentrum u Flegrejských polí

Epicentrum zemětřesení bylo v oblasti Flegrejských polí. Otřesy byly cítit nejen v okolí, ale také v samotné Neapoli a tamním přístavu. Přestože nebyly zaznamenány žádné oběti ani vážné škody, obyvatelé hlásili praskliny na domech a padající části fasád. Na místě zasahovaly záchranné složky, které situaci monitorovaly.

Reakce obyvatel

Asi 20 následných otřesů vyděsilo mnoho lidí, kteří vybíhali na ulici a někteří se odmítali vrátit do svých domovů, rozhodli se strávit noc v autech. Úřady zřídily krizová střediska a v obci Pozzuoli byly na úterý 21. května uzavřeny školy.

Škody a následky

V obchodech popadaly výrobky z regálů, jak ukazují záběry zpravodajského serveru La Repubblica, láhve a krabičky se válely po zemi. Přesto nebyly hlášeny žádné větší škody.

článek pokračuje na další stránce..