Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lékařský skandál v Británii: Desetitisíce lidí se nakazily krví infikovanou HIV a žloutenkou

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Více než 30.000 lidí se od 70. do 90. let nakazilo viry jako HIV a hepatitida po transfuzi krve ve Spojeném království. Uvádí to zpráva zveřejněná v pondělí, podle které se velké části případů nákazy dalo předejít, píše agentura AFP.

Infikovanou krev a krevní deriváty dostávali pacienti například po úrazech či při operacích, stejně jako pacienti s hemofilií. Více než 3000 infikovaných zemřelo v důsledku nákazy a další trpí trvalými následky, píše se v rozsáhlé studii o více než 2500 stranách, kterou vypracoval soudce Brian Langstaff.

Vyšetřování bylo zahájeno v roce 2017 tehdejší premiérkou Theresou Mayovou. Jedno z nejrozsáhlejších vyšetřování v historii země odhalilo záměrné pokusy o ututlání skandálu a důkazy o ničení dokumentace vládními představiteli v roce 1993.

"Při pohledu na odpověď NHS (Národní zdravotní služby) a vlády jako celku je odpověď na otázku, zda došlo k pokusu o ututlání, kladná – ano, došlo," uvádí zpráva.

"Ne v tom smyslu, že by hrstka lidí vyvíjela záměrné úsilí s cílem zavádět, ale v jemnějším a všudypřítomném smyslu s výrazně děsivějšími následky," dodává zpráva.

Britský premiér Rishi Sunak označil pondělí za den ostudu pro zemi. "Dnešní den je pro Spojené království dnem studu. Výsledky tohoto vyšetřování by měly celou zemí otřást do základů," prohlásil Sunak v parlamentu.

V úterý vláda plánuje zveřejnit kompenzační balíček pro oběti a jejich rodiny v hodnotě několika miliard liber.

Témata:  Velká Británie lékaři

Aktuálně se děje

2. června 2024 16:06

Rusové v Praze napadli dobrovolníky u stánku na pomoc Ukrajině + VIDEO

V sobotu došlo na Staroměstském náměstí v Praze k incidentu mezi dobrovolníky sbírajícími peníze pro Ukrajinu a ruskými mluvícími cizinci u stánku. Situaci zkoumá policie, uvedl jako první web novinky.cz.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy