Jak udělat z balkónu bezpečné místo pro vaši kočku?

Má kočka skutečně devět životů? Většina majitelů netouží zjišťovat, zda je to skutečně pravda. Kočky jsou sice šelmy mazané, ale vyvádějí spoustu hloupostí, které je mohou stát zdraví a jejich majitele nervy. Jak udělat venčení na balkóně bezpečné?

Majitelé koček v sousedním Rakousku musí na své balkóny nainstalovat ochrannou síť. Jak na to se můžete podívat v tomto příspěvku z YouTube kanálu Simple Living Austria.

Zdroj: Youtube

Nákup balkónové sítě dobře promyslete

Dobře upevněná ochranná síť zajistí kočkám bezpečné šplhání i to, že v žádném případě z balkónu nevyskočí či nevypadnou. V každém případě i tentokrát platí, že je třeba balkón dobře proměřit a pořídit dostatečně velkou síť s dobrým rámem, který je možné pevně zajistit ke konstrukci balkónu.

Překvapit vás může také různá velikost ok v síti. Pamatujte, že kočky se dokáží protáhnout i velmi malým prostorem. Navíc jsou značné rozdíly také v materiálu. Velmi pevné jsou sítě s vetkaným drátkem, u nylonových sítí volte pevnější hrubší sítě, protože kočka může z nudy síť okusovat a ničit.

Sítě lze navíc upevnit různými způsoby. Některé se prodávají již s rámem, který můžete upravit. U jiných výrobků budte muset sami upevnění promyslet. Vrtání není vždy nutné. Sítě lze lepit, připevnit montážními páskami a podobně. Informujte se proto dobře o tom, jaká síť se k vám nejlépe hodí.

Pokud máte v domácnosti malé děti, věnujete výběru sítě i její instalaci zvýšenou pozornost, případně přizvěte k instalaci odborníka. I když je síť teoreticky bezpečnostní prvek, který může zabránit i vypadnutí, právě děti na síť spoléhají a jsou schopné na ni nalehnout celou svojí váhou. Takovou zátěž ovšem málokterá síť a její rám zvládne.

Co ještě se hodí kočkám na balkóně?

Bezpečný balkón je pak pro kočku skvělým hřištěm, odpočívadlem i místem, kam můžete dát toaletu. Většina balkónů je chráněná z vrchu i částečně ze stran a kočka zde nebude moknout ani trpět přílišnou zimou za nepříjemného počasí.

Na balkón rozhodně můžete umístit podobné šplhadlo jako aktéři příspěvku, nicméně kočky ocení i silnější dřevěnou kládu či větev, různé závěsné houpačky nebo útulný pelech uvnitř plyšové krabice. Někdy bohatě stačí police umístěné v různých výškách. Kutilové vymýšlejí tunely i různé výklenky a mosty.

Pokud stále plánujete na balkóně i nějakou zeleň, ujistěte se, že není kočkám toxická a vám příliš drahá. Kočky totiž rády zahradničí.

V každém případě by měla mít kočka na balkóně vodu pro případ, že byste jí omylem přibouchli dveře nebo okno.

Související články

Zdroje: mosteckekocky.cz, homago.cz