U Neapole udeřilo zemětřesení. Bylo nejsilnější za 40 let

Neapol, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí

21. května 2024 9:20

Italskou Neapol v pondělí večer zasáhlo zemětřesení o síle 4,4 stupně. Podle italských médií šlo o nejsilnější otřesy v oblasti za posledních 40 letech. Způsobily mírné škody v Neapoli i v epicentru, jímž bylo město Pozzuoli. Evidovány jsou praskliny ve zdech či spadlé římsy, uvedl mluvčí hasičů pro CNN. 

Epicentrum bylo v hloubce tří kilometrů. Pondělní zemětřesení bylo součástí série otřesů v posledních 48 hodinách, jejichž síla překročila dva stupně. Nejsilnějšímu zemětřesení, k němuž došlo v 8:10, předcházelo slabší o síle 3,5 stupně o hodinu dříve. 

Poslední velká erupce aktivní vulkanické kaldery Campi Flegrei se stala v roce 1538 a vedla ke vzniku nové zátoky na italském pobřeží. Vulkanologové podle CNN pozorují zvýšenou seismickou aktivitu v oblasti od roku 2022. Poslední podobný cyklus je datován do poloviny 80. let minulého století. Kaldera se nachází přibližně 50 kilometrů od Vesuvu.

V červené zóně, která přímo přiléhá ke Campi Flegrei, žije více než půl milionu lidí. Italské úřady zabývající se ochranou obyvatelstva aktuálně pracují na aktualizaci evakuačních plánů pro případ přírodní katastrofy. 

Témata: Itálie Zemětřesení