Členské státy definitivně schválily reformu trhu s elektřinou v EU

foto Stožáry vysokého napětí - ilustrační foto.

Brusel - Členské státy dnes definitivně schválily reformu trhu s elektřinou v Evropské unii, oznámilo na síti X belgické předsednictví. Cílem normy je, aby byl trh cenově dostupnější a přívětivější pro spotřebitele a aby byli zranitelní zákazníci chráněni před odpojením od elektřiny.

Reforma trhu s elektřinou byla schválena při dnešním jednání unijních ministrů zodpovědných za telekomunikace. Česko na zasedání zastupuje místopředseda vlády Ivan Bartoš.

Předpis bude nyní zveřejněn v unijním věstníku a vstoupí v platnost 20. den po zveřejnění. Pak se stane přímo použitelným ve všech členských státech v EU. Z důvodu právní jistoty byla z navrhovaného nařízení vyčleněna ustanovení o změně stávající směrnice o elektřině a směrnice o obnovitelných zdrojích. Staly se samostatnou směrnicí, která byla dnes rovněž formálně přijata. Členské státy budou mít šest měsíců na to, aby této směrnici přizpůsobily svou národní legislativu.

"Dnešek představuje pro EU milník na cestě směrem k bezuhlíkové a zelenější budoucnosti pro všechny. Přijetím reformy trhu s elektřinou posilujeme postavení spotřebitelů, zajišťujeme bezpečnost dodávek a připravujeme cestu pro stabilnější, předvídatelnější a udržitelnější trh s energií," uvedla belgická ministryně energetiky Tinne Van der Straetenová, jejíž země nyní EU předsedá.

Europoslanci normu schválili už na začátku dubna. "Cílem právního předpisu je chránit spotřebitele před kolísáním cen. Poslanci zajistili, že spotřebitelé budou mít právo na přístup ke smlouvám s fixní cenou nebo s dynamickým určováním ceny a obdrží důležité informace o službách, k jejichž užívání se zavážou," uvedl tehdy Evropský parlament ve svém tiskovém prohlášení. Dodavatelé podle něj nebudou moci jednostranně měnit podmínky smlouvy.

V právním předpisu se rovněž mluví o mechanismu pro případ krize cen energií. V situaci velmi vysokých cen a za určitých podmínek může Evropská unie vyhlásit regionální nebo celoevropskou krizi elektřiny, což členským státům umožní přijmout dočasná opatření ke stanovení cen elektřiny pro malé a střední podniky a pro energeticky náročné průmyslové spotřebitele.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.06.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je pondělí 3. června 2024

Očekáváme v 17:00 19°C

Celá předpověď