EU schválila pravidla pro umělou inteligenci. Některé systémy chce zakázat, jiné regulovat

3D renderované zobrazení mužského digitálního avatara s drátovým modelem, velkými daty a umělou inteligencí.

EU schválila nová pravidla o AI

Členské státy Evropské unie v úterý definitivně potvrdily nová pravidla pro fungování umělé inteligence. Informovalo o tom belgické předsednictví v Radě EU. Akt o umělé inteligenci je podle expertů prvním svého druhu na světě a mohl by ovlivnit podobné normy také v zemích mimo Evropskou unii.

Nařízení zavádí klasifikaci technologií podle způsobu využití a nastavuje různé úrovně omezení podle míry souvisejících rizik. Některé systémy chce EU zcela zakázat, další nástroje jako algoritmy na rozpoznávání obličejů budou podléhat silné regulaci, informovalo belgické předsednictví na sociální síti X.

ČTĚTE TAKÉ: Šok pro Scarlett Johanssonovou. Umělá inteligence zneužila můj hlas, tvrdí herečka

Nová pravidla by měla zajistit, aby umělá inteligence byla důvěryhodná, bezpečná, respektovala základní práva EU a podporovala inovace. Schválená norma je dojednaným kompromisem mezi vyjednavači Evropského parlamentu, Evropskou komisí a belgickým předsednictvím v Radě EU, které zastupuje jednotlivé členské státy.

„Cílem nového legislativního aktu je podpořit rozvoj a zavádění bezpečné a důvěryhodné umělé inteligence po celém jednotném trhu EU subjekty z veřejného i soukromého sektoru. Zároveň je jeho cílem zajistit dodržování základních práv občanů EU a stimulovat investice a inovace v oblasti umělé inteligence v Evropě,“ uvedla ve svém prohlášení Rada EU. Dodala, že akt o umělé inteligenci se vztahuje pouze na oblasti ošetřené právem EU; systémy používané výhradně pro vojenské a obranné účely a rovněž pro výzkumné účely jsou z jeho působnosti vyňaty.

„Přijetí aktu o umělé inteligenci je významným milníkem v historii EU. Tento přelomový právní předpis, první svého druhu na světě, se zaměřuje na celosvětovou technologickou výzvu, která pro naše společnosti a ekonomiky rovněž vytváří příležitosti," komentovala novou normu Petra De Sutterová, místopředsedkyně belgické vlády a ministryně pro telekomunikace. Podle ní se podařilo nalézt správnou rovnováhu mezi podporou využívání této rychle se měnící technologie a dodržováním základních práv občanů.

Akt byl v úterý schválen během jednání unijních ministrů zodpovědných za oblast telekomunikací. Česko na zasedání zastupuje místopředseda vlády Ivan Bartoš. „Nařízení o umělé inteligenci zavádí pravidla pro Evropskou unii a využití umělé inteligence tak, aby byla pro společnost přínosná a zároveň pro občany bezpečná,“ řekl Bartoš českým novinářům. „Naším cílem je zajistit rychlý a dynamický rozvoj umělé inteligence a její praktické využití,“ dodal.

Ministr Bartoš: Jde o dobrý kompromis

Bartoš uvítal, že se od začátku debaty hovořilo spíše o nekalém či nebezpečném používání umělé inteligence, ať již jde třeba o rozpoznávání obličejů či sociální skórování známé z Číny, a tedy ne o tom, zda je technologie sama o sobě nebezpečná. „Jednotlivé pohledy, ať už byznysové, nebo lidskoprávní se v té debatě střetávaly,“ dodal s tím, že výsledný kompromis považuje za dobrý. Nyní je podle něj důležité, aby byla norma správně uvedena do praxe.

Legislativní akt bude v následujících dnech vyhlášen v Úředním věstníku Evropské unie a vstoupí v platnost dvacet dnů po tomto vyhlášení. Nový předpis se začne uplatňovat s určitými výjimkami pro některá ustanovení dva roky po jeho vstupu v platnost.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tvorba deepfake videa zabere pár minut, varovala expertka. Jak pomůže AI v odhalování UFO?

Tagy: