Co má společného jídelníček s opalováním? Tyto dva pojmy spolu úzce souvisí, protože svou pokožku chráníme také prostřednictvím výživy, kterou přijímáme. “Abyste dosáhli rovnoměrného opálení, je důležité jíst potraviny, které jsou bohaté na látky neutralizující produkci volných radikálů  v reakci na vystavení UV záření,” vysvětluje vystudovaná bioložka a specialistka v oblasti výživy Chiara Boscaro z Institutu Clinico San Siro a dodává, že pro naše tělo v tomto případě hrají zásadní roli ovoce a zelenina

Jak na hnědé opálení

Za tmavým zbarvením naší pleti stojí melanin, který nás jako filtr chrání před škodlivými účinky slunečního záření. V žádných potravinách ho bohužel nenajdeme. Po ruce ovšem máme stále dost těch, které ho dokážou v těle přeměnit jako třeba beta-karoten.

Co podporuje pigmentaci pokožky?

Beta-kartoten je zdrojem vitamínu A. Podporuje pigmentaci pokožky, posiluje její přirozenou obranyschopnost proti ultrafialovému záření a působí proti tvorbě volných radikálů. Nikoho asi nepřekvapí, že ho obsahuje hlavně mrkev. Najdeme ho také ve žlutém nebo červenooranžovém ovoci a zelenině jako jsou rajčata, vodní meloun, papriky, jahody nebo meruňky. S beta-karotenem to pro honbu za opálení nemá rozhodně smysl přehánět. “Příliš mnoho beta-karotenu může způsobit nepřirozený oranžový odstín pokožky, který je známý jako karotenémie,” upozorňuje dietoložka Madelyn Larouche v americkém magazínu Newsweek

Proč je pro opálení důležitý vitamín E?

Dalším důležitým pomocníkem je vitamín E, který podporuje obnovu kožních buněk a v dermatologii se používá již více než 50 let. Chrání pokožku před různými škodlivými vlivy slunečního záření tím, že působí jako lapač volných radikálů. Vitamín E nejsnáze najdete v mandlích a celkově ve spoustě ořechů. Dobrým zdrojem je také dýně, mango, avokádo nebo chřest. 

Bez čeho se vitamíny nevstřebají?

Nezapomeňte: Vitamíny E a A jsou rozpustné v tucích. Do salátu proto přidejte kvalitní olej a ovoce jezte s jogurtem nebo kefírem.

S čím pomáhá pokožce vitamín C?

A do třetice je tu vitamín C, který má nepřeberné množství výhod a dokáže pokožku chránit před sluncem. Studie prokázaly, že kombinace vitaminu C například s vitamínem E, může snížit zarudnutí a pomáhá chránit pokožku před dlouhodobým poškozením způsobeným škodlivými slunečními paprsky. Podle dietoložky pomáhá také zvýšit produkci kolagenu, což pomáhá pružnosti a zdravému vzhledu pokožky. Nejvíc vitamínu C najdete v citrusových plodech a také v jahodách, červených paprikách, brokolici nebo mangu. Do jídelníčku ho navíc zařadíte snadno díky pomerančovým džusům nebo citronové šťávě. 

Na co nezapomínat?

A poslední rada na závěr: Jestli si chcete opálení udržet co nejdéle, nezapomeňte na pití dostatečného množství vody. Hydratovaná pokožka bude méně náchylná ke stárnutí a bude vypadat svěže. 

Zdroj: iGlanc.cz, newsweek.com, health.harvard.edu, webmd.com, gsdinternational.com

Související články