Zakomplexovaný podivín Charles Schmid: Ubohá kopie Elvise Presleyho, která se rozhodla z legrace zabíjet

Charles Schmid: Ubohá kopie Elvise Presleyho, která se rozhodla z legrace zabíjet
Zdroj: Unsplash

Charles Schmid byl malý a vychrtlý podivín, který rád nosil křiklavý make-up a vycpané boty, aby prý vypadal "impozantně". Na tom by nebylo nic špatného, neboť by to byla čistě jeho věc. Jenomže měl ještě jednu, hodně nebezpečnou, zálibu - rád k sobě lákal mladé dívky, které pak zavraždil.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 21. 05. 2024 11:00

Schmidovi se po čase začalo říkat "Krysař z Tucsonu". Ostatně i jeho protějšek ze známé pověsti k sobě lákal své oběti. Jenomže středověký Krysař byl oproti němu jen slabý čajíček.

Idylické dětství rozhodně neměl

Charles Howard "Smitty" Schmid se narodil 8. července 1942 a hned druhý den po narození byl adoptován Charlesem a Katharine, kteří vlastnili pečovatelský dům v Tucsonu v Arizoně. S otcem si nikdy nerozuměl. Už jako malý ho vnímal jako ryze negativní osobu. Když mu byly čtyři roky, náhradní rodiče se rozvedli. Když byl v pubertě, pokusil se setkat se svou biologickou matkou. Ta mu na přivítanou řekla, ať už ji nikdy nevyhledává.

Ve škole se mu moc nedařilo, vynikal pouze v gymnastice, v níž slavil nejeden úspěch. Proč zrovna tato sportovní disciplína? Přitahovalo ho na ní nebezpečí, že kdyby třeba uklouzl nebo spadl, mohlo by to být naposledy. V posledním ročníku ho ale ze školy vyhodili, a to za krádež sportovního náčiní.

Bez vyhlídek do budoucna, bez práce a maturity bydlel u náhradní matky, které platil měsíční činži ve výši 300 dolarů. Odkud je měl, není známo. Později se k němu nastěhoval ještě kamarád Paul Graff. Partu později doplnili ještě John Saunders a Richie Bruns. Večery trávili na Speedway Boulevard, kde popíjeli a snažili se sbalit místní dívky. Schmid moc šancí ale neměl. Nebyl vůbec přitažlivý a jeho image à la Elvis Presley působila vyloženě směšně.

Krysař z Tucsonu

Charles Schmid chtěl vždy vědět, jaké to je někoho zabít. A 31. května 1964 se mu to přání splnilo. Požádal svou kamarádku Mary French a kamaráda Johna Saunderse, zda by mu nepomohli zabít patnáctiletou Alleen Rowe. French se ji snažila přesvědčit, aby s nimi šla na dvojité rande, a to pod záminkou, že ji chce Saunders, nikoli Schmid.

Opak byl pravdou. Trojice pak dívku zahnala do pouště, kde ji muži znásilnili a následně umlátili kamenem. French celou dobu čekala v autě a notovala si písničky z rádia. Až byla vražda dokonána, pomohla tělo zakopat. Schmid se ale musel někomu za každou cenu vychválit, a tak to řekl dalšímu kamarádovi Richiemu Burnsovi, což později způsobilo jeho pád.

Pouhý rok po Alleen zmizela Schmidova sedmnáctiletá přítelkyně Gretchen Fritz, spolu se svou mladší sestrou Wendy. A stejně jako minule, zase se si před Burnsem pustil pusu na špacír. Dokonce mu ukázal, kde jsou ukrytá těla. To už bylo na něho moc. Utekl k svým rodičům, kterým vše řekl. Měl z něho strach. O tom, že je šílený, nebylo pochyb. To také dokazoval jeden incident, kdy Schmid přivázal k ocasu své kočky šňůru a začal s ní mlátit o zeď, dokud z ní nezbyl jen krvavý uzlíček.

Rychlý konec

U Schmida evidentně zafungovala karma. Nejdříve ho odsoudili k trestu smrti, ten pak změnili na doživotí. Tak dlouho se mu ale trčet za mřížemi nechtělo, takže se rozhodl v roce 1975 utéct. Nejen že se mu to nepodařilo, ještě navíc byl pobodán spoluvězni. Při útoku přišel o oko a ledvinu. O deset dní později zemřel.

Zdroje informací:
Wikipedia.org: Charles Schmid
Allthatsinteresting.com: The Chilling Story Of Charles Schmid, The Pied Piper Of Tucson

Nela Boudová o těžkostech pěstounské péče: Dceru Sašu mi chtěli vzít

Nela Boudová o těžkostech pěstounské péče: Dceru Sašu mi chtěli vzít

Související články

Další články