fbpx

Čtyři tipy, jak ušetřit za vytápění1

Zima dávno skončila a před námi je naopak ta nejteplejší část roku. Tím, že je za námi topná sezóna, zároveň ale nadchází nejlepší čas, kdy se připravit na tu příští. Přinášíme vám proto čtyři tipy, díky kterým vás příští zima vyjde levněji.

1. Izolace a utěsnění

Nejzelenější energie je ta, kterou nespotřebujete, a nejlevnější teplo je takové, které nemusíte vyrobit. Ne, to není nabádání k oblékání druhého svetru a třetích ponožek. Nesmíte ale zapomenout na to, že klíčem k úsporám energie při vytápění je efektivní izolace a utěsnění.

Nejefektivnějším řešením je samozřejmě tepelná izolace stěn a výměna oken za lépe izolující. Toto řešení je však zároveň náročné a velmi drahé. Pomoci si však můžete i bez toho, aniž byste investovali statisíce. Zkontrolujte těsnost oken a dveří. Pokud odhalíte náznak průvanu, je čas jednat. U některých typů oken pomohou nová těsnění, jinde zásah odborníka. I plastová okna se dají seřídit, aby lépe izolovala.

2. Správné nastavení teploty

K ušetření za vytápění vede také dokonalá úvaha, jak správně nastavit teplotu v domácnosti. Je důležité si uvědomit, že každý stupeň snížení teploty může přinést významné úspory. Investice do programovatelného termostatu se tak může brzy vrátit. Tato chytrá věcička totiž umožní snížit teplotu, třeba když právě nejste doma.

Zamyslete se i nad tím, jak moc topíte v jednotlivých místnostech. V obývacím pokoji, kde obvykle sedíte u knihy či u televize, oceníte tepelnou pohodu mnohem více než v ložnici, kde trávíte pouze noci a navíc pod teplou přikrývkou. Na dobré spaní navíc odborníci doporučují i o několik stupňů chladněji, klidně jen 18-20°C. Zkuste sami, co vám bude příjemné.

A nezapomeňte ani na termostatické ventily na radiátorech. Takový termostatický ventil umožní efektivní individuální řízení teploty v jednotlivých místnostech. I ten je tak skvělým nástrojem pro optimalizaci teploty v domácnosti a může pomoci výrazně snížit náklady na vytápění.

3. Pravidelná údržba 

Pořízení efektivního řešení je jedna věc a jeho údržba v dokonalé kondici je věc druhá. Spousta lidí ji podceňuje, i když vliv na to, kolik za zimu zaplatíte za topení, má značný. Ať už topíte dřevem, plynem nebo elektřinou, právě teď je ten vhodný čas začít se shánět po odborníkovi, který váš topný systém prohlédne a zkontroluje. V některých případech, jako například při topení tuhými palivy, jde dokonce o povinnost majitele domu. Jen pravidelná kontrola stavu a čistoty topných zařízení a několik kroků s ní spojených může pomoci nejen výrazně ušetřit za vytápění, ale i prodloužit životnost celého systému a oddálit nutnou investici do jeho modernizace. A to jsou další ušetřené peníze.

4. Využití energie Slunce 

Přirozeným zdrojem tepla na naší planetě není nic jiného než Slunce. Jistě, v zimě nám toho tepla neposílá dost. Kdybychom měli spoléhat jen na naši nejbližší hvězdu, v obývacích pokojích umrzneme. To však neznamená, že bychom její záření nemohli využívat o trochu efektivněji. Základem je udělat z nevýhody výhodu. Přes okna samozřejmě spousta tepla z domácnosti uniká. Máte-li je však orientována ke slunci a pokud zrovna svítí, využijte toho a nechte ho ohřát vaše interiéry během dne. Otevřené žaluzie či závěsy umožní teplu proniknout do vašeho domova a snížit tak potřebu vytápění. Ne o moc, ale každá trocha se počítá.

Náklady na vytápění domácnosti nikdy nebudou úplně zanedbatelné, pokud však využijete uvedené tipy, vaše peněženka to jednoznačně pozná. A v konečném důsledku nejen ona, ale i životní prostředí, protože pomocí těchto tipů neušetříte jen peníze, ale i zdroje energie.

Zdroj foto: dimetradim / Adobestock.com

Autor: Komerční sdělení