Zelenskyj: Západ by mohl sestřelovat ruské rakety a chránit civilisty

Přidat na Seznam.cz

Ministr zahraničí USA Blinken slibuje prezidentu Zelenskému dodání dalších stíhaček. V rozhovoru ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjadřuje nespokojenost s pomalým tempem dodávek a apeluje na západní spojence, aby sami stříleli na ruské rakety a drony nad Ukrajinou. „Rusové rozmísťují nad ukrajinským územím 300 letadel,“ řekl v rozhovoru pro NTV. „Potřebujeme nejméně 120 až 130 letadel, abychom mohli klást odpor na obloze,“ vysvětlil s odkazem na dodávky stíhaček F-16, které Ukrajině slíbily USA. Protože však tato letadla dosud nebyla dodána, měli by spojenci nasadit své letouny. „Sestřelovat cíle, chránit civilisty.“

Zelenskyj dal jasně najevo, že to podle něj nepovede k tomu, aby se země NATO zapojily do války na Ukrajině. „Mohou to udělat? Jsem přesvědčen, že ano. Je to útok zemí NATO, zapojení? Ne.“ Ruský prezident Vladimir Putin opakovaně varoval NATO před zapojením do bojů a pohrozil použitím jaderných zbraní. Ukrajinský prezident upozornil, že jedná s mezinárodními partnery o použití jimi dodaných zbraní proti vojenským cílům v Rusku u hranic s Ukrajinou. „Zatím nedošlo k ničemu pozitivnímu,“ shrnul současný stav jednání. USA se dosud bránily ukrajinskému požadavku na použití amerických raket proti cílům v Rusku. V tomto případě se USA a jejich spojenci obávají eskalace konfliktu, píše deník Pravda.

Obavy v případě změny vlády v USA

Západním spojencům trvá příliš dlouho, než přijmou důležité rozhodnutí o vojenské podpoře, řekl Zelenskyj v Kyjevě agentuře Reuters. „Každé rozhodnutí se odkládá zhruba o rok.“ Podle něj je situace na bojišti na severovýchodě země nyní pod kontrolou poté, co se ruské armádě podařilo získat pozice během ofenzivy v Charkovské oblasti. Ukrajinské ozbrojené síly jsou značně rozptýleny podél více než tisíc kilometrů dlouhé fronty, pokračoval. V rámci nové mobilizační kampaně bude nějakou dobu trvat, než se rekruti připraví na boj.

S ohledem na volební kampaň v USA však vysvětlil, že v případě změny vlády nepředpokládá „maximální rizika“. V pozadí stojí skutečnost, že Donald Trump se vyslovil proti další pomoci Ukrajině. Jemu blízcí republikáni blokovali v Kongresu několik měsíců miliardovou pomoc pro Ukrajinu. „Nemyslím si, že by republikáni byli proti podpoře Ukrajiny, ale některá jejich prohlášení vzbuzují obavy,“ připustila hlava státu.

Zdroj: NTV.de, Pravda