Galant: ICC se snaží Izraeli odepřít právo na sebeobranu

foto Ilustrační foto - Izraelský ministr obrany Joav Galant.

Jeruzalém - Izraelský ministr obrany Joav Galant dnes pondělní žádost hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a na něj samého označil za hanebný pokus zasahovat do izraelské ofenzivy v Pásmu Gazy. Napsal to na síti X. Přirovnávat Netanjahua k vůdcům palestinské teroristické organizace Hamás je nepřijatelné, řekl dnes polský premiér Donald Tusk.

"Pokus prokurátora Karima Khana upřít Státu Izrael právo na sebeobranu a na osvobození rukojmích musí být odmítnut," uvedl Galant v příspěvku na X.

Prokurátor ICC v pondělí oznámil, že požádal soudní senát o zatykač na Netanjahua, Galanta a tři lídry Hamásu v souvislosti s jejich činností za sedm měsíců trvající války v Pásmu Gazy. Proti oznámení se ostře ohradili zástupci Izraele i Hamásu. Netanjahu prohlásil, že žádost o vydání zatykače na jeho osobu je útokem na celý Izrael.

Khan ve svém prohlášení zdůraznil, že Izrael má právo bránit své obyvatelstvo. "Toto právo však nezbavuje Izrael ani žádný jiný stát povinnosti dodržovat mezinárodní humanitární právo," uvedl. Doplnil, že bez ohledu na případné vojenské cíle, kterých chce Izrael v Pásmu Gazy dosáhnout, jsou podle prokuratury praktiky používané k naplnění těchto cílů - "konkrétně úmyslné způsobování smrti, vyhladovění, velkého utrpení a vážné poškození těla nebo zdraví civilního obyvatelstva" - trestné.

Americký velvyslanec v Izraeli Jack Lew v souvislosti s oznámením ICC poznamenal, že nelze "srovnávat kroky demokraticky zvolené vlády s chováním teroristické organizace, která bojuje způsobem, který tyto podmínky vytvořil". "Myslím, že neuplynul den, kdy bych s premiérem, ministrem obrany nebo někým z jejich nejbližšího okolí nepracoval na tom, jak dostat humanitární pomoc hladovějícím lidem," dodal na konferenci pořádané Izraelským institutem pro demokracii.

Izrael jurisdikci ICC neuznává. Palestinská autonomie se sídlem v Ramalláhu na okupovaném Západním břehu Jordánu se k ICC připojila v roce 2015. Soud tvrdí, že mu to dává pravomoc vyšetřovat činy spáchané na palestinských územích, a to i izraelskými vojáky, a činy Palestinců i na izraelském území.

Přirovnávat Netanjahua k lídrům Hamásu je nepřijatelné, řekl Tusk

Přirovnávat Netanjahua k vůdcům palestinské teroristické organizace Hamás je nepřijatelné, řekl dnes polský premiér Donald Tusk. 

"Snaha ukázat, že premiér Izraele a lídři teroristické organizace jsou stejní, a zapojení mezinárodních institucí do toho, je nepřijatelné," řekl Tusk podle agentury Reuters.

Podobně se už v pondělí vyjádřil americký prezident Joe Biden, který zdůraznil, že mezi Izraelem a Hamásem není žádná rovnost. Také například podle Berlína vydání zatykačů současně na představitele obou stran konfliktu na Blízkém východě vyvolává nesprávný dojem rovnosti.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.06.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je pondělí 3. června 2024

Očekáváme v 17:00 19°C

Celá předpověď