Slovenská sněmovna odsoudila atentát na Fica, vyzvala zastavit šíření nenávisti

foto Ilustrační foto - Slovenský premiér Robert Fico.

Bratislava - Slovenská sněmovna dnes hlasy všech přítomných 130 poslanců odsoudila atentát na premiéra Roberta Fica. V usnesení, které navrhli zástupci vládní koalice, parlament také vyzval strany a hnutí a rovněž média a nevládní organizace, aby nešířily nenávist vůči vládě či politikům. Hospitalizovaný Fico, kterého útočník minulý týden ve středu postřelil, je podle dnešního oznámení nemocnice nadále při vědomí. Výsledek hlasování sněmovny jako potřebný a důležitý krok k uklidnění společenské atmosféry uvítala prezidentka Zuzana Čaputová.

Podle dokumentu parlament "se zděšením a hlubokým znepokojením" přijal zprávu o atentátu, který byl "zjevně spáchán z politických motivů a zaslouží si co nejostřejší odsouzení".

Ve schváleném usnesení se také uvádí, že "úloha zodpovědných a kritických novinářů je ve zdravé společnosti nezastupitelná, ale jejich práce musí být založena na faktech a nikoliv na šíření nenávisti".

Někteří vládní politici bezprostředně po atentátu na Fica a následně i v uplynulých dnech odpovědnost za jednání atentátníka opakovaně připisovali opozici či liberálním médiím.

V rozpravě k návrhu usnesení vystoupil pouze poslanec Ficovy strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Tibor Gašpar, který navrhl doplnit předlohu usnesení tak, aby se zmíněná výzva netýkala jen nešíření nenávisti vůči vládě, ale také vůči ústavním činitelům a veřejně činným osobám. I tento návrh poslanci při hlasování podpořili.

Čaputová ocenila, že se lídrům parlamentních stran ve stávající složité situaci podařilo překonat rozdíly a najít společnou cestu. "Je důležité, aby v takovýchto krocích nadále pokračovali i další aktéři veřejného a společenského života, a společně tak přispěli ke snížení napětí ve společnosti," uvedla hlava slovenského státu v prohlášení, které ČTK poskytla prezidentská kancelář.

Slovenské prezidentce a jejímu zvolenému nástupci Peteru Pellegrinimu nevyšel společný pokus o zorganizování schůzky představitelů parlamentních stran v prezidentském paláci. Schůzku, plánovanou na dnešní odpoledne, odmítly Směr-SD a další vládní strana SNS.

Fico podle nemocnice podstoupil kontrolní vyšetření, nadále je při vědomí

Fico, který byl po atentátu ze středy minulého týdne hospitalizován, podstoupil kontrolní vyšetření. Nadále je při vědomí a komunikuje, informovala dnes fakultní nemocnice v Banské Bystrici. Stejné prohlášení zveřejnil i úřad slovenské vlády.

"V rámci ranního lékařského konzilia bylo předsedovi vlády SR Robertu Ficovi uděláno kontrolní CT vyšetření dutiny břišní. Zároveň jsou realizovány další úkony směřující ke zlepšení jeho zdravotního stavu," napsala nemocnice, ve které byl 59letý ministerský předseda se střelnými poraněními hospitalizován.

Po převozu do nemocnice Fico prodělal pětihodinovou operaci a v pátek podstoupil další chirurgický zákrok, při kterém mu lékaři odebrali odumřelou tkáň ze střelných zranění. Už o víkendu zástupce nemocnice řekl, že Fico je mimo ohrožení života.

Podle dřívějších informací útočník vystřelil pět ran, z toho čtyři ministerského předsedu zasáhly. Atentátník střílel poté, co Fico po výjezdním zasedání své vlády šel pozdravit lidi v centru města Handlová. Střelce policisté bezprostředně po činu zadrželi a soud ho o víkendu poslal do vazby.

 

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.06.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je pondělí 3. června 2024

Očekáváme v 17:00 19°C

Celá předpověď