Do Česka a EU propašovali nejméně dva tisíce migrantů z Turecka. Policie chce obžalobu 14 lidí

Muž převážel 32 migrantů v dodávce.

Obžaloba za nelegální migraci

Kriminalisté navrhli obžalovat 14 lidí, které viní z organizování nelegální migrace z Turecka do Česka nebo dále do dalších zemí Evropské unie. Všichni obvinění zůstávají ve vazbě, za umožnění nedovoleného překročení státní hranice nejméně dvěma tisícovkám migrantů hrozí každému z členů organizované zločinecké skupiny až 16 let vězení. O posunu v kauze v úterý informoval mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Informaci o zahájení stíhání v případu s krycím názvem HATIN zveřejnila centrála loni v červnu. Tehdy uvedla, že obvinila 13 cizinců a jednoho Čecha. Po roce trestního řízení kriminalisté dvojnásobně zvýšili jak počet převedených migrantů, tak i výši nelegálně získaných peněz. Podle jejich aktuálních zjištění skupina od běženců získala nejméně dva miliony eur (49,5 milionu korun).

ČTĚTE TAKÉ: Podíleli jsme se na jednom z nejtragičtějších zákonů, řekl Turek k migraci. Navrhl možnou cestu

Jako výnos z trestné činnosti vyšetřovatelé zajistili přibližně 900 tisíc korun v hotovosti, dvě osobní auta a rodinný dům.

Případ dozoruje Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové, které bude nyní rozhodovat o podání obžaloby. Od policie už obdrželo trestní spis.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zdechovský napadl plán Majerové na zrušení migračního paktu. Lžete, rozohnila se

Tagy:
policie Hradec Králové migrace Turecko Evropská unie Česko Národní centrála proti organizovanému zločinu Policie České republiky Státní zastupitelství ČR