Kde je slovenský Breivik? Ficův atentátník rozebíral v knize nefunkční stát a masové vrahy

Střelec zadržený po střelbě na Roberta Fica 15. května 2024

Mírné zlepšení Ficova stavu

Atentátník na slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD) měl v minulosti literárně-filozofické ambice. Kromě básnických sbírek sepsal Juraj Cintula knihu úvah. V jedné z nich se zaměřil na romskou populaci na Slovensku a snažil se obhájit i počínání masového vraha Ľubomíra Harmana. V knize dokonce píše o norském masovém vrahovi Andersovi Breivikovi. S analýzou knihy přišel web Refresher News.

V roce 2015 vyšla atentátníkovi z Handlové kniha pod názvem „Efata. O Cigánoch a Rómoch“. Pokus o rozbor slovenské společnosti je tvořen různými úvahami, jejichž tématem je role jednotlivce v selhávajícím státě, shrnuje web Refresher News.

ČTĚTE TAKÉ: Atentátník nemusel být osamělý vlk, varuje slovenský ministr. Riziko dalšího útoku je vysoké

Občan takového nefunkčního státního uspořádání je v podání autora téměř legitimizován k radikálním krokům. Pro podobné počínání tak atentátník vyjádřil pochopení již téměř před desetiletím. „Radikalismus, extremismus, neonacionalismus, anarchie, revanšismus, avanturismus. To jsou důsledky nezodpovědného státu,“ cituje web z knihy.

Rovněž tehdy souhlasil s politickým programem Mariána Kotleby a jeho názory na romskou menšinu. Pravicově extremistický politik hovořil o části společnosti jako o „příživnících, kterým nedáme na sociálních dávkách nic“.

Případ slovenského masového vraha Harmana, který v srpnu roku 2010 zastřelil v Devínské Nové Vsi celkem 7 lidí, spisovatel relativizuje a odmítá verzi, že šlo o počin psychicky narušeného jedince. „Naopak šlo o muže, který už neunesl tíhu hněvu, kterou si během svého života nesl,“ napsal Cintula.

Spíše než jako šílence vnímá Harmana jako někoho, kdo „už nedokázal unést břemeno“. V pasáži dokonce sám sebe řadí mezi skupinu těchto opomíjených členů společnosti. „My, kteří jsme ignorováni státem, potenciální blázni, tu tíhu neseme dále. Spoléháme se na stát, že bude konat, očekávajíce citelné zlepšení. S obavou a nenávistí si předáváme štafetový kolík z generace na generaci,“ vyjádřil své rozpoložení.

Harmana nakonec staví do pozice oběti, i když píše, že z něj nechce dělat hrdinu, a jeho vražedný zkrat odůvodňuje selháním celé společnosti.

Rozum ve světě permanentního násilí

Provázanost mezi radikálními kroky některých jedinců a chybným směřováním společnosti je jedním z hlavních témat Cintulovy knihy. Sám však odmítá rozhodnutí pro násilný čin. I tak ale předpokládá, že se podobným událostem nevyhneme.

VIDEO: Atentátník bude pod dohledem

„Kde je slovenský Breivik? Ještě se nenarodil? A co když ano? Kde jsou provazy, na nichž by viseli vystrašení, dosud se usmívající zodpovědní? Ještě je nikdo nevyrobil? Ale vyrobil. Jenže rozumný člověk by je nikdy neměl použít,“ cituje web z knihy atentátníka, který se následně ptá: „Kdo je ještě rozumný ve světě permanentního násilí?“

Napětí ve společnosti je podle jeho výkladu společným globálním jmenovatelem nejen brutálních činů, ale například i aktů terorismu. V závěru jedné z kapitol odmítá označení „šílenec“ a předpokládá nárůst počtu podobných radikálních činů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Za nenávistné komentáře můžete jít do vězení, připomíná právník. Stačí napsat, že si to Fico zasloužil

Tagy: