Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Zachová skončila na MS ve druhém kole. Narazila na světovou jedničku

Mistryně Evropy Renata Zachová vypadla na MS v judu ve 2. kole se světovou jedničkou Catherine Beaucheminovou-Pinardovou. V kategorii do 63 kilogramů favorizované Kanaďance podlehla na ipon. Adam Kopecký v kategorii do 81 kg skončil v osmifinále.

Renata Zachová na Masters v Budapešti
zdroj: facebook.com/České judo

Čerstvá evropská šampionka Zachová si v prvním kole poradila s dvaadvacetiletou Rumunkou Florentinou Ivanescuovou, proti níž necelou půlminutu před koncem zaznamenala wazari.

Pak jí ale los postavil do cesty Beaucheminovou-Pinardovou, která získala bronz na olympijských hrách v Tokiu a je vicemistryní světa z roku 2022. Proti nasazené jedničce Zachová neuspěla, prohrála před časovým limitem.

Ona se dá porazit. Někdy má dobré dny, někdy špatné. Dneska to bylo vyrovnané. Je jedno, jestli je to jednička, nebo osmička světová, prostě jsem prohrála," řekla Zachová Radiožurnálu Sport. Necítila se optimálně. "Dnes se to prostě nesešlo tak, jak bych chtěla. I první zápas jsem cítila, že tělo není v rozpoložení, jak bych chtěla. Hodně jsem vykysla i s Rumunkou. Tělo prostě nechtělo, to se občas stane," dodala.

Kopecký měl v prvním kole volný los poté, co z turnaje na poslední chvíli odstoupil jeho soupeř Abylajchan Žubanazar z Kazachstánu. Ve druhém kole si poradil s Maďarem Attilou Ungvárim, kterého zhruba minutu před koncem porazil na ipon. Dobře vstoupil Kopecký i do boje o čtvrtfinále, v němž proti němu stál Šarofiddin Boltabojev z Uzbekistánu.

Český reprezentant v první minutě bodoval, jenže soupeř zhruba v polovině základní doby vyrovnal a utkání dospělo do prodloužení. V něm Boltabojev zhruba po třech minutách provedl rozhodující útok a dostal se mezi posledních osm.

"Byl to velmi těžký zápas. Dokázal jsem ho hodit, dokázal jsem s ním jít velmi vyrovnané golden score. Trošičku mi na konci umřely ruce. Věřil jsme si, cítil jsem se silný, bohužel to nevyšlo," litoval Kopecký. Vyřazením ve třetím kole se mu zřejmě rozplynul sen o účasti na olympijských hrách v Paříži. "Přesto jsem rád, jak jsem celý půlrok pracoval. Z tohoto turnaje si odvážím dobrý pocit, protože jsem tomu dal všechno a mám ze sebe radost," doplnil jednadvacetiletý reprezentant.

Oba přemožitelé českých judistů nakonec skončili bez medaile poté, co nezvládli souboje o bronz. Tituly získali už potřetí za sebou Gruzínec Tato Grigalašvili a premiérově Joanne Van Lieshoutová z Nizozemska, jež na dubnovém ME prohrála se Zachovou finále.

Čeští judisté na MS budou pokračovat ve středu, kdy v devadesátce nastoupí David Klammert. Ve čtvrtek se bude prát dvojnásobný olympijský vítěz Lukáš Krpálek v kategorii nad 100 kg.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články