Rozhovor o závislostech si poslechněte TADY:

Jak to, že i když třeba všichni v partě kamarádů popíjejí na škole zhruba stejně, z jednoho z nich se stane alkoholik. Proč je někdo závislý třeba na cvičení? Možných příčin je víc a u většiny lidí se spojí hned několik z nich.

„Na počátku je většinou potřeba něco kompenzovat,“ vysvětluje adiktoložka. Když se k ní přidají další faktory, které třeba máme zakódované v těle, můžeme se do závislosti propadnout velmi snadno.

Zlý gen

Ve hře je hned několik faktorů, které ovlivňují naše sklony k závislostem. Jednoznačně nejsilnější je podle odborníků genetika.

„Neurologové už dokonce přesně určili gen, který je zodpovědný za to, že se u nás může snáz rozvinout závislost,“ říká Kateřina Francová. Proto se ostatně třeba sklony k alkoholismu tak často vidí v rodinách po několik generací. Jednoduše to máte v sobě.

Stejně tak mohou mít silnější sklon k závislostem ti, kdo trpí některými druhy duševních onemocnění nebo mají zkrátka trochu jinak nastavený mozek. Ohroženější jsou lidé s kumpulzivním chováním, trpící depresemi nebo nedostatkem ovládání, stejně jako třeba lidé s poruchami pozornosti.

Mladí a děti

Ke genetice se ovšem přidává i vliv prostředí. A pokud jste třeba v dětství prožili trauma, nebo žijete z různých důvodů v trvalém stresu, závislost si vás najde snadněji. Stejně tak pokud žijete v trvalém stresu, ať ho způsobuje vaše vnitřní nastavení nebo vnější faktory.

A záleží i na věku. Čím jsme mladší, tím lépe se věci „učíme“, což je přesně důvod, proč mají větší sklony k závislostem dospívající a ladí lidé. Když se s tím spojí přirozená potřeba zkoušet nové a „zakázané“ věci, je jasné, proč je potřeba právě s nimi mluvit o nebezpečí závislostí a jejich předcházení.

Nevzdávejte to

Třeba jste si teď přečetli předchozí řádky a máte pocit, že vám se závislost rozhodně nevyhne. Odbornice s tím ale rozhodně nesouhlasí.

„To že si otec, babička, nebo kdokoli, prošli závislostí, neznamená, že budeme určitě také závislí. Důležité je na sobě pracovat, s podobný sklonem třeba i počítat a trochu se hlídat. Záleží jen na vás, jestli genetika dostane zelenou.“

Doporučuje snažit se přetavit sklon k závislostem v dobré návyky, třeba sport nebo jiný koníček. A učit se zastavit, odpočívat, myslet sami na sebe. Což se hodí i bez závislosti.

Související články