Slovenská sněmovna jednohlasně odsoudila atentát na Fica. Nešiřte nenávist, vyzvali poslanci

Národní rada Slovenské republiky

Národní rada Slovenska se sešla poprvé od atentátu na Fica

Slovenská sněmovna hlasy všech přítomných poslanců v úterý odsoudila atentát na premiéra Roberta Fica. V usnesení, které navrhli zástupci vládní koalice, parlament také vyzval strany a hnutí a rovněž média a nevládní organizace, aby nešířily nenávist. Hospitalizovaný Fico, kterého útočník minulý týden ve středu postřelil, je podle úterního oznámení nemocnice nadále při vědomí.

Podle dokumentu parlament „se zděšením a hlubokým znepokojením“ přijal zprávu o atentátu, který byl „zjevně spáchán z politických motivů a zaslouží si co nejostřejší odsouzení“.

K TÉMATU: Atentátník nemusel být osamělý vlk, varuje slovenský ministr. Riziko dalšího útoku je vysoké

Ve schváleném usnesení se také uvádí, že „úloha zodpovědných a kritických novinářů je ve zdravé společnosti nezastupitelná, ale jejich práce musí být založena na faktech a nikoliv na šíření nenávisti“.

Někteří vládní politici bezprostředně po atentátu na Fica a následně i v uplynulých dnech odpovědnost za jednání atentátníka opakovaně připisovali opozici či liberálním médiím.

V rozpravě k návrhu usnesení vystoupil pouze poslanec Ficovy strany Směr-SD Tibor Gašpar, který navrhl doplnit předlohu usnesení tak, aby se zmíněná výzva netýkala jen nešíření nenávisti vůči vládě, ale také vůči ústavním činitelům a veřejně činným osobám. I tento návrh poslanci při hlasování podpořili.

Fico komunikuje, lékaři udělali CT vyšetření

Hospitalizovaný Fico podstoupil kontrolní vyšetření. Nadále je při vědomí a komunikuje, informovala fakultní nemocnice v Banské Bystrici. Stejné prohlášení zveřejnil i úřad slovenské vlády.

„V rámci ranního lékařského konzilia bylo předsedovi vlády SR Robertu Ficovi uděláno kontrolní CT vyšetření dutiny břišní. Zároveň jsou realizovány další úkony směřující ke zlepšení jeho zdravotního stavu,“ napsalo zdravotnické zařízení.

Po převozu do nemocnice Fico prodělal pětihodinovou operaci a v pátek podstoupil další chirurgický zákrok, při kterém mu lékaři odebrali odumřelou tkáň ze střelných zranění. Už o víkendu zástupce nemocnice uvedl, že Fico je mimo ohrožení života.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Za nenávistné komentáře můžete jít do vězení, uvedl právník. Stačí napsat, že si to Fico zasloužil

Tagy:
nemocnice atentát Slovensko politika Robert Fico Banská Bystrica Národní rada Slovenské republiky