Výnosy ze zmrazených ruských aktiv pomohou Ukrajině, potvrdily shodu země EU

Státy EU potvrdily shodu na tom, že výnosy z ruských aktiv zmrazených v Evropě budou využity k nákupu zbraní pro Ukrajinu a na rekonstrukci země, která se už více než dva roky brání plnohodnotné ruské vojenské agresi. Informovalo o tom Stálé zastoupení ČR při EU. Roční výnosy mají činit až tři miliardy eur (zhruba 74 miliard korun).

Návrh, aby se devadesát procent výnosů použilo k nákupu zbraní pro Ukrajinu prostřednictvím takzvaného Evropského mírového nástroje, v březnu předložila Evropská komise. Zbývajících deset procent by mělo být převedeno do rozpočtu EU a použito na rekonstrukci Ukrajiny.

„Rada EU potvrdila shodu na využití výnosů z imobilizovaných aktiv centrální banky Ruské federace ve prospěch Ukrajiny. Počítá se s ročním výnosem zhruba dva a půl až tři miliardy eur,“ konstatovalo české zastoupení při EU. První finance by Kyjev mohl získat už v červenci.

Kompromis

Dosažení shody mezi členskými státy předcházely dlouhé debaty. Některé země totiž měly problém s využitím peněz na vojenské účely. Belgické předsednictví ale přišlo s kompromisním návrhem, který uspokojil i ty země, které si přály zůstat neutrální, jako například Rakousko, Malta, Kypr či Irsko.

Výhrady k posílání vojenské pomoci na Ukrajinu už dříve daly najevo i Slovensko a Maďarsko. Česko naopak podporovalo využití výnosů ze zmrazených ruských aktiv v Evropě na rekonstrukci i na obranu válkou zmítané země.

Západní země v reakci na rozsáhlý útok ruských vojsk na Ukrajinu před více než dvěma lety zmrazily aktiva ruské centrální banky v hodnotě kolem 210 miliard eur (zhruba 5,3 bilionu korun). Většina těchto aktiv se nachází v Evropě, zejména v mezinárodním centru pro vypořádání plateb Euroclear v Belgii. Právě výnosy z těchto aktiv budou poskytnuty Ukrajině.