Eva Pavlová odtajnila recept na šťastné prezidentské manželství: Pěstujeme si společné rituály

Eva Pavlová odtajnila recept na šťastné prezidentské manželství s Petrem Pavlem: Pěstujeme si společné rituály
Zdroj: Se souhlasem Kanceláře prezidenta republiky/Jolly Thompson
Prezident České republiky Petr Pavel se svou chotí Evou Pavlovou.Prezidentský pár Petr Pavel a Eva Pavlová během korunovace krále Karla III. v Londýně.Prezidentský pár je zamilovaný i po dvaceti letech manželství.Eva Pavlová si brala Petra Pavla v roce 2004.+ 8 fotek+ 9 fotek

První dáma České republiky Eva Pavlová (59) promluvila v rozhovoru pro magazín Lifee.cz o svém poklidném manželství s prezidentem Pavlem (62), které trvá už od roku 2004, tedy krásných dvacet let. Jak podle ní řešit krize ve vztahu? Jak pečují o domácí pohodu? Mají nějaké společné rituály? A jak se vlastně nejsledovanější manželský pár České republiky poznal?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 21. 05. 2024 12:00

První dáma České republiky Eva Pavlová (59) žije v manželství po boku prezidenta Petra Pavla (62) celých 20 let. Poznali se přitom už v roce 1986 v Prostějově díky své práci. "Oba jsme tam bydleli na stejné ubytovně. Naše cesty se pak ale rozdělily. Podruhé jsme na sebe narazili o několik let později," vzpomíná Eva Pavlová v našem rozhovoru. "Tehdy přeskočila jiskra, když jsme se dali do řeči v práci a postupně se začali vídat čím dál častěji, a to už nejen pracovně," odhaluje pozadí vzniku jejich vztahu.

Doporučené video: Rozhovor s první dámou České republiky Evou Pavlovou

Eva Pavlová odhaluje recept na šťastné manželství

Jaký je tedy podle první dámy Evy Pavlové recept na poklidné a dlouhotrvající manželství? "Nedávno jsem četla, že, cituji, "recept na šťastné manželství neexistuje, přesto můžeme zapracovat na některých dovednostech, díky kterým bude vzkvétat," zamýšlí se první dáma Česka v našem rozhovoru.

"Tyto dovednosti můžeme najít u odborníků, ale i v knihách. Je to jen na naší vůli a ochotě, jak se péči o vztah budeme věnovat," říká Pavlová, jejíž manželství trvá už dvacet let. "Nestaráme-li se o květinu, tak zvadne. Stejné je to i s lidmi. Klíčem k dlouhotrvajícímu manželství je tedy podle mě naslouchání, starost o druhého, vzájemná úcta, hledání kompromisů v případě neshody a podobně," shrnuje manželka prezidenta.

Jak řešit krize? Vyhledejte odborníka

Když už se do vztahu vloudí nějaká ta krize, neměl by mi člověk brát na lehkou váhu, ale začít ji rozumně řešit, myslí si Eva Pavlová. "Důstojně, slušně, správnou komunikací, nasloucháním, hledáním kompromisů… Pokud situace dospěje pro oba do „neřešitelného” bodu, tak odbornou radou," míní naše první dáma. "Například manželské poradny nebo mediační centra mohou pomoci s výukou komunikačních technik."

Společné snídaně jsou naším rituálem

O vztah s prezidentem Petrem Pavlem pečuje Eva Pavlová například společnými rituály, kterých se ani v prezidentské funkci pár nechce vzdát. "Mezi naše rodinné rituály patří například udržování tradic a setkávání se při těchto příležitostech. A doma pak společné snídaně. Dříve to bylo i venčení našeho psa," prozrazuje Pavlová.

Prezident Pavel očima manželky Evy

I po dvaceti letech manželství má Eva Pavlová jasno v tom, které vlastnosti jí na manželovi dodnes imponují. "Odvaha, pracovitost, cílevědomost, to jsou vlastnosti, které u mě ve vztahu k manželovi dominují. Nemám ráda jeho občasnou tvrdohlavost," zamýšlí se nad povahou Petra Pavla. A závěrem přidává jednu perličku. "Nejvíc mě naštve, když si vyžehlenou košili a kalhoty poskládá do batohu a jede na jednání na motorce s tím, že se pak bude převlékat na místě. Samozřejmě to pak žehlím zbytečně, protože se to úplně zmuchlá," směje se Eva Pavlová.

Na fotografie vždy elegantního českého prezidentského páru, Evy Pavlové a Petra Pavla, se můžete podívat v naší fotogalerii.

Související články

Další články