Mark Bauerlein

21. 5. 2024

Skutečnými inovátory současnosti jsou ti, kteří říkají „ne“ digitální vlně.

Komentář

„Americké děti čelí krizi duševního zdraví.“

To je úvodní věta prohlášení, které tento měsíc zaslala guvernérka Sarah Huckabee Sandersová guvernérům všech 50 států a zákonodárcům ve svém státě Arkansas.

Ke každé zásilce přiložila výtisk knihy Jonathana Haidta Úzkostná generace: Jak velké přepojování v dětství způsobuje epidemii duševních nemocí“, která shromažďuje přesvědčivé důkazy o vlivu chytrých telefonů na emocionální stav dospívajících.

Guvernérka Sandersová podporuje politická doporučení pana Haidta. Jedná se o následující:

  • Před střední školou žádné chytré telefony.
  • Žádné sociální sítě před 16. rokem života.
  • Školy bez telefonů.
  • Více her venku a dětské nezávislosti.

Toto jsou strohé a rozsáhlé popisy a každý z nich by měl být okamžitě realizován. Když se před 20 lety objevily sociální sítě, jako první se jich chopili mladí Američané. Tehdejší komentátoři těmto uživatelům přezdívali „digitální domorodci“ a „early adopters“ a mysleli tyto termíny pozitivně.

Jásali nad jejich nástupem a mluvili, jako by kapesní zařízení ovládaná energickými, inovativními mladými lidmi, tedy jedinci, jejichž mysl nebyla v dětských letech drážděna a zocelována „lineárními“ kognitivními úkony při čtení tisku (jak tomu bylo v případě boomerů a X-erů, říkali nám), otevírala nové cesty poznání, vhledu a kreativity. Chytrý telefon by přinesl vesmír známých věcí očím a uším čtrnáctiletých, kteří by se stali nejinformovanější a nejsvětovější generací v americké historii. Dítě v roce 2011 dobře vybavené nejnovějšími nástroji by si zasloužilo epochální označení mileniál.

Samozřejmě to tak nedopadlo a nikdy to tak dopadnout nemělo. Chytrý telefon neimponoval dospívajícím jako okno do historie, umění, politiky, náboženství, vědy a zahraničních záležitostí. Bylo vlastně naivní vůbec se domnívat, že tomu tak bude, což je ukázka pro-mládežnického sentimentu, který si jistý proud liberálů osvojil od šedesátých let.

V tomto případě telefon dělal něco jiného: spojoval dospívající s jinými dospívajícími, dětmi jejich věku, které do systému vnášely všechny rysy vrstevnického tlaku, skupinové dynamiky, sexuální zvědavosti a emocionální nestability. Díky chytrému telefonu se mladí lidé mohli více než kdy předtím stýkat s ostatními a socializovat se s nimi – což byla těžce nezdravá situace.

Je to situace, kterou technologické společnosti sledovaly s veškerými penězi a vědeckými poznatky, které měly k dispozici. Je třeba poukázat na jejich záměry. Jak říká guvernérka Sandersová, „velké technologické společnosti docílily toho, že se americké děti staly závislé na jejich produktech, tím, že se přiživily na nejistotě dospívajících a základní lidské psychologii“.

Designéři, programátoři a titáni chtěli upoutat pozornost dětí a udržet ji co nejdéle. Čím více dětí mělo pocit, že musí být online a zůstat tam po celý den i noc, sledovat své sítě a budovat si kontakty, tím více peněz se do Silicon Valley sypalo. Údaje o duševním zdraví, které shromáždil Haidt, spolu se znepokojivými trendy ve vzdělávacích výsledcích ukazují, co jejich machinace způsobily generaci Z.

Lidé, kterým se tento závěr nelíbí a tvrdí, že korelace-není-příčinou, nemohou najít žádný jiný prvek v životě mladých Američanů, který by mohl vysvětlit tento sestupný trend. Chytrý telefon je nejvlivnější změnou v životě průměrných dospívajících v letech 1980 až 2024.

Konzervativci nemají rádi, když stát zasahuje do soukromého chování. Nechme lidi, ať si vyberou, co chtějí dělat, říkají libertariánsky smýšlející pravičáci. Kroky guvernérky Sandersové a několika dalších republikánských představitelů, včetně guvernéra Rona DeSantise, který v březnu podepsal zákon zakazující dětem mladším 14 let připojovat se k sociálním sítím, ukazují, že libertariánský argument slábne, přinejmenším pokud jde o děti.

Závažnost krize duševního zdraví nutí školy stanovit nová pravidla. Neměli bychom pochybovat o tom, že učitelé a administrátoři budou zákazu fandit, protože vědí, jak často se sociální sítě ukázaly být mechanismem, díky němuž drobné napětí mezi žáky přeroste v otevřený konflikt. Také rodiče toto pravidlo uvítají, protože sami bojují s tím, aby doma, během jídla a po zhasnutí světla nezůstávali na telefonu. Je to také politický vítěz, který se týká lidí na pravici i levici. Jak už jsem řekl, jediní, kdo proti takovému omezení protestují, jsou libertariáni, a jejich politický vliv slábne.

To, co dělají guvernérka Sandersová a guvernér DeSantis ve svých státech, by měly kopírovat všechny ostatní státy v zemi. Mobilní telefon v rukou teenagera je pro jeho majitele prokletím, lákadlem, jehož náklady dalece převyšují jeho přínosy. Silicon Valley už nemá takový šmrnc jako v roce 2006. Techničtí guruové a podnikatelé nyní působí jako asociální postavy, trochu jako podivíni a někdo, kdo touží po moci, nikoli jako vznešení vizionáři, za něž byli kdysi prohlašováni. Skutečnými inovátory současnosti jsou ti, kteří digitální vlně říkají „ne“.

Názory vyjádřené v tomto článku jsou názory autora a nemusí nutně odrážet názory The Epoch Times.

Článek původně vyšel na stránkách americké redakce Epoch Times.

Související články

Přečtěte si také

„Občas si něco uloupnu“ – rozhovor s přední českou kapacitou o rzi a nátěrech
„Občas si něco uloupnu“ – rozhovor s přední českou kapacitou o rzi a nátěrech

Rozhovor s naší přední kapacitou v oblasti nátěrových hmot, paní profesorkou Kalendovou o ekologizaci barev a jejich funkčnosti, o boji s korozí, o trvanlivosti fasádních barev, ale i o tom, jak se lakuje čokoláda.

Trumpova dárcovská webová stránka se po vynesení rozsudku zhroutila kvůli velkému přílivu peněz
Trumpova dárcovská webová stránka se po vynesení rozsudku zhroutila kvůli velkému přílivu peněz

Prezident Trump vyzval k darům, které pošlou silný signál k tomu, co označil za „zmanipulovaný proces politického honu na čarodějnice“.

Přes 40 procent Čechů si myslí, že informační válka je jen záminka k cenzuře
Přes 40 procent Čechů si myslí, že informační válka je jen záminka k cenzuře

Čtyři z deseti Čechů a Maďarů si myslí, že informační válka je pouze záminkou západních vlád k omezování svobody slova.

Dívky dostávají menstruaci dříve a nepravidelněji než předchozí generace
Dívky dostávají menstruaci dříve a nepravidelněji než předchozí generace

První menstruace u mladých dívek: Výzkum ukazuje narůstající počet případů začátku menstruace před 11 lety a související zdravotní rizika.

„Tma a beznaděj“ – jak TikTok zneužívá myšlení  teenagerů
„Tma a beznaděj“ – jak TikTok zneužívá myšlení teenagerů

„Cílem kognitivní války jsou lidé; bojištěm je celá lidská společnost,“ prohlásil vojenský mluvčí čínské komunistické strany.