Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 3. června 2024

Svátek slaví Tamara, zítra Dalibor

Bitcoin má blízko ke zlomení historického rekordu. Do kryptoměny investuje největší banka v EU či penzijní fond z USA

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Bitcoin má blízko ke zlomení historického rekordu. Do kryptoměny investuje největší banka v EU či penzijní fond z USA

Lukáš Kovanda

21. května 2024 11:59

Bitcoiny, ilustrační fotografie

Cena nejstarší a nejrozšířenější světové kryptoměny bitcoinu se dnes vyšplhala do blízkosti svého dějinného maxima. Na to vystoupala letos v polovině března a činí takřka 73 800 dolarů za kus. Dnes se bitcoin podle dat agentury Bloomberg prodával až za více než 71 929 dolarů poté, co se v mezidobí jeho cena citelně propadla, až do blízkosti 56 500 dolarů dne 1. května.

Trhy a analytici tedy už spekulují, kdy by cena bitcoinu mohla pokořit historické cenové maximum, oněch necelých 73 800 USD. Nejpozději zítra, pokud tedy napjatě očekávané čtvrtletní výsledky společnosti Nvidia, těžící z mimořádného boomu umělé inteligence, nebudou zklamáním.

Bitcoin se stále více chová jako vysoce kolísavá technologická akcie, takže Nvidie mu může dodat mocný pozitivní impuls. Ten nyní zajišťuje spekulace o blížícím se spuštění prvního burzovně obchodovaného fondu (ETF) v USA na kryptoměnu ether. Ta je po bitcoinu druhou nejrozšířenější a spekulace o možném fondu na ni pohání celý segment kryptoměn, tedy i bitcoin samotný. Pokud by skutečně došlo ke spuštění zmíněného fondu či fondů na ether, do kryptoměn jako celku potečou další peníze drobných, ale i institucionálních investorů a dále se zvýší kredibilita kryptoměn coby standardního investičního nástroje. To by v jisté synergii bylo vodou na mlýn i bitcoinu.

Do letos spuštěných bitcoinových fondů v USA vskutku mocně investují nejen drobní investoři. Ve větším objemu do bitcoinu skrze dané fondy ke konci prvního čtvrtletí jejich existence, tedy ke konci letošního března, investovalo hned 937 institucionálních hráčů, čili profesionálních finančních domů a firem. Když začínaly tytéž fondy (ETF) na zlato, roku 2004, bylo to po prvním čtvrtletí jejich existence desetkrát méně, konkrétně 95. 

Do bitcoinu skrze zmíněné americké fondy významně investuje třeba penzijní fond státu Wisconsin, dále největší banka v EU – francouzská BNP Paribas – nebo největší švýcarská banka, UBS. A rovněž zhruba třetina z přibližně stovky špičkových světových hedgeových fondů, včetně bostonského fondu Bracebridge, který spravuje investice Yaleově univerzitě a Princetonské univerzitě.

Bitcoin žene vzhůru ale také obecná pozitivní nálada na burzách v USA. Investoři jsou totiž stále přesvědčenější, že největší světová ekonomika se vyhne takzvanému „tvrdému přestání“, tedy že se podaří zkrotit inflaci bez vyvolání hlubšího hospodářského útlumu či recese. Výjimku ovšem představuje největší americká banka JP Morgan, která i podle své nyní aktualizované prognózy stále ještě letos očekává 20procentní pád amerických akcií – konkrétně stěžejného ukazatele Standard & Poor’s 500.

Nutno ovšem říci, že JPMorgan je vskutku výjimkou, co potvrzuje pravidlo. Představuje totiž poslední významný finanční dům z Wall Street, který zůstává takto pesimistický. Ostatní už pod tlakem příznivého vývoje poslední doby upravili své prognózy vzhůru, naposledy banka Morgan Stanley. Její analytici včera zvedli svoji souhrnnou cenu amerických akcií, ukazatele Standard & Poor’s 500, vyhlíženou ve dvanáctiměsíčním horizontu o 20 procent.

Nejnovější zprávy