Doporučujeme

Anna Šantrůčková

Anna Šantrůčková | foto: Profimedia.cz

Dvojskif Lukšová, Šantrůčková postoupil na OH v Paříži, kvalifikaci vyhrál

  • 0
Dvojskif Lenka Lukšová, Anna Šantrůčková postoupil na olympijské hry v Paříži. Dodatečnou kvalifikaci veslařů dnes v Lucernu vyhrál. Pro Lukšovou to bude čtvrtá olympijská účast. Další dvě české posádky v úterních finále neuspěly.

Lukšová se Šantrůčkovou na kvalifikační regatě v Lucernu ovládly už nedělní rozjížďku, z níž postoupily přímo do dnešního finále. V něm od začátku vedly a nakonec projely cílem jako první zhruba půl sekundy před druhými Britkami, které si rovněž zajistily olympiádu. Na nepostupovou třetí příčku měly Češky náskok asi čtyři a půl sekundy.

Novopečené olympioničky neskrývaly nadšení. „Závod byl úplně skvělý. Bylo to fakt úžasné. Vedly jsme, hlídaly jsme si první pozici. Ve finiši jsme trošku už ztrácely síly, ale já jsem věděla, že to udržíme, takže jsme se zbytečně nehnaly, hlavně abychom dojely do cíle. Já jsem si to strašně užila, bylo to fakt skvělé,“ rozplývala se v nahrávce pro média Lukšová.

Její parťačka překonala i zdravotní komplikace. „Na to, jak mi poslední dva dny bylo strašně špatně, tak jsem se s tím nějak srovnala. Musím říct, že závod se mi jel hrozně dobře. Moc si z něj nepamatuju, ale bylo to výborné,“ řekla Šantrůčková.

Na olympijské hry v Paříži se naopak nedostala skifařka Alice Prokešová, překvapivá bronzová medailistka z dubnového mistrovství Evropy. Ve finále dojela čtvrtá daleko za postupovou dvojicí.

O šance na postup přišla už pomalým úvodem. Na jejím výkonu se podepsal nedostatek zkušeností z velkých závodů. S veslováním začala teprve před čtyřmi lety a až letos na skifu poprvé jela mezinárodní závody.

„Bylo pro mě hrozně těžké zvládnout to psychicky, protože takový tlak jsem ještě nezažila. Pořád se s tím učím pracovat. Před finále to bylo extrémní, třásla jsem se z toho a byla v slzách. Tohle musíme příště vypilovat a trošku potrénovat hlavu,“ řekla. Neuspěla ani dvojka bez kormidelníka Dalibor Neděla, Tomáš Šišma, která byla ve finále pátá.

Po úspěchu Lukšové se Šantrůčkovou tak budou v Paříži startovat tři české veslařské posádky. Na loňském mistrovství světa si start na olympijských hrách vybojovali Miroslav Vraštil s Jiřím Šimánkem na dvojskifu lehkých vah a Pavlína Flamíková s Radkou Novotníkovou na dvojce bez kormidelnice.

,

Olympijské hry Paříž 2024

Letní olympijské hry v roce 2024 se uskuteční v Paříži od pátku 2. srpna do neděle 18. srpna 2024. Francouzská metropole už OH hostila v letech 1900 a 1924. Poprvé se zde bude soutěžit o olympijské medaile v breakdance, naopak z programu byly vyřazeny karate, baseball a softbal.