Ruský soud poslal fyzika Maslova na 14 let do vězení za velezradu

foto Ruský policista - ilustrační foto

Moskva - Ruský soud dnes poslal fyzika Anatolije Maslova na 14 let do vězení za vlastizradu, informovala agentura TASS. Sedmasedmdesátiletý Maslov je dalším z řady odborníků, kteří se podíleli na vývoji hypersonických střel a proti kterým zakročily ruské úřady. Svou vinu na dnešním soudním jednání za zavřenými dveřmi odmítl, píše server Mediazona.

Maslova, toho času pracovníka ústavu teoretické a aplikované mechaniky v Novosibirsku, zadržela ruská tajná služba FSB v červenci 2022. Agenti tehdy uvedli, že je podezřelý z vyzrazení dat, která jsou státním tajemstvím. Mělo se jednat o údaje související právě s hypersonikou, která se zabývá dynamikou plynů za vysokých nadzvukových rychlostí, psala ruská média.

Vědec letos v únoru utrpěl infarkt, podle jeho syna se jeho zdraví prudce zhoršilo v souvislosti se stresem. Od roku 2018 ruské úřady pro podezření s velezrady zadržely nejméně 12 odborníků na hypersoniku, píše Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL). Několik z nich od té doby zemřelo.

Letos v dubnu soud uložil sedmiletý trest někdejšímu generálnímu řediteli a hlavnímu konstruktérovi Podniku pro výzkum a vývoj hypersonických systémů (NIPGS) Alexandru Kuranovovi. Šestasedmdesátiletý vědec čelil obvinění, že předal cizinci informace obsahující státní tajemství o vývoji hypersonických technologií. Loni byl k 12letému vězení odsouzen fyzik Anatolij Gubanov a vědec Valerij Golubkin.

Na soud čekají také Maslovovi kolegové Alexandr Šipljuk a Valerij Zvegincev. Obviněni jsou rovněž z velezrady, a to v souvislosti s možným vyzrazením státního tajemství.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.06.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je pondělí 3. června 2024

Očekáváme v 17:00 19°C

Celá předpověď