Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Objevte fascinující svět mikrostop na Veletrhu vědy

Kriminalistický ústav Policie ČR se představí na největší vědecko-populární akci v České republice, která prezentuje vědu ve všech jejích podobách. Experti návštěvníkům poodhalí tajemné kriminalistické stopy, které jsou pouhým okem téměř neviditelné. 

Mikrostopy jsou poměrně trvanlivé a odolné kriminalistické stopy. Jedná se o nepatrné částečky o velikosti desetin až tisícin milimetru. Jejich vzniku pachatel na místě činu nemůže zabránit. V důkazním řízení však zaujímají významnou roli, neboť mohou pomoci k jeho usvědčení.

Zkoumáním mikrostop se kromě jiného zabývají experti Kriminalistického ústavu z odvětví fyzikální chemie, s nimiž se můžete osobně setkat na Veletrhu vědy, který se koná ve dnech 30. května až 1. června 2024 od 10.00 do 18.00 hodin v PVA EXPO Praha v Letňanech.

mikrostopy 09Pohled do optického mikroskopu vám otevře zajímavý svět mikrostop získaných z nejrůznějších materiálů, s nimiž se experti při zkoumání nejčastěji setkávají. Přijďte si prohlédnout, jak vypadají různé druhy textilních vláken, mikrofragmenty laků, barev, zemin, skel, částice povýstřelových či povýbuchových zplodin či neméně zajímavé fragmenty z odvětví kriminalistické biologie – chlupy zvířat, žihadlo včely či sosák komára. Součástí expozice budou i trojrozměrné exponáty a představení některých mediálně známých případů, kde zkoumání mikrostop přispělo k usvědčení pachatele.

Veletrh vědy, jehož pořadatelem je Akademie věd ČR, nabízí to nejzajímavější ze světa přírodních, technických, humanitních i společenských oborů. Představuje vědu a výzkum jako fascinující a zásadní odvětví lidské činnosti. I letos je pro návštěvníky připraveno více než 100 interaktivních expozic, přednášky, vědecká představení a panelové diskuse. Vstup na akci je zdarma.

Veškeré informace o programu najdete na: https://www.veletrhvedy.cz/cs/uvod

pplk. Mgr. Petra Srnková
Kriminalistický ústav Policie ČR
21. května 2024

Odkazy do noveho okna

mikrostopy 01

mikrostopy 01 

Detailní náhled

mikrostopy 02

mikrostopy 02 

Detailní náhled

mikrostopy 03

mikrostopy 03 

Detailní náhled

mikrostopy 04

mikrostopy 04 

Detailní náhled

mikrostopy 05

mikrostopy 05 

Detailní náhled

mikrostopy 06

mikrostopy 06 

Detailní náhled

mikrostopy 07

mikrostopy 07 

Detailní náhled

mikrostopy 08

mikrostopy 08 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem