Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Objetí ano, polibky už ne. Jak dopadlo Putinovo setkání se Si Ťin-pchingem

Si a Putin, loučení před odletem ruského vůdce z Pekingu do Charbinu. Foto: Kreml, kremlin.ru
Si a Putin, loučení před odletem ruského vůdce z Pekingu do Charbinu. Foto: Kreml, kremlin.ru

Zatímco Putin řečnil o „světovém míru“, na Ukrajině museli v důsledku ruských útoků evakuovat civilisty. Partnerství Číny a Ruska je dosud asi nejsilnější, zároveň je ale značně asymetrické.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Za zvuku starých sovětských písní se procházeli po červeném koberci, mávali výskajícím dětem, a nakonec se dokonce objímali.

Tak vypadalo setkání Si Ťin-pchinga s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, který koncem minulého týdne přicestoval na dvoudenní návštěvu Číny. Jak ale připomněla agentura Reuters, k „bratrskému polibku“, jaké během studené války rozdával sovětský lídr Leonid Brežněv, nedošlo.

Vztahy mezi Čínou a Ruskem jsou zřejmě nejlepší v dějinách, ale ne idylické. BBC zdůraznila, že Si a Putin si nejsou rovni – Moskva dnes Peking potřebuje mnohem víc než Peking Moskvu.

V krajním případě podle některých expertů hrozí, že se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Rusko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější