Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Skončí Veselý v Radě ČT za urážky Vášáryové? Ani nevím, kdo to je, říká herečka

  13:39aktualizováno  14:46
Slovy člena Rady České televize Lubomíra Xavera Veselého vůči bývalé velvyslankyni v Rakousku, herečce Magdě Vášáryové, se bude zabývat výbor pro mediální záležitosti a pak i celá Sněmovna. „Určitě budu odvolání pana Veselého z Rady ČT navrhovat,“ uvedl pro iDNES.cz šéf poslanců TOP 09 a člen výboru pro mediální záležitosti Jan Jakob. Výbor je svolán na 6. června.

„Milá slavná Vášáryová, ty spodino, já Ti ze srdce přeju, aby Ti mráz roztrhnul p*del. Já jsem si téhle žvanivé paničky nikdy moc nevážil,“ řekl Veselý ve svém pořadu Xaver live.

„Podle mého názoru člen Rady ČT Luboš Xaver Veselý narušil závažným způsobem důstojnost funkce člena Rady,“ sdělila iDNES.cz šéfka Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Ten výrok, pokud tak zazněl, je za čarou,“ řekl šéf poslanců ODS Marek Benda. To, že se výbor bude slovy Veselého zabývat, potvrdili šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek i Marek Benda.

Půjde o to, zda Veselý nenarušil závažným způsobem důstojnost funkce člena rady. Právě to je podle zákona jeden z možných důvodů pro odvolání z osmnáctičlenné Rady ČT, která volí i odvolává ředitele veřejnoprávní televize a dohlíží i na její hospodaření.

Považuji to za závažné narušení důstojnosti člena Rady ČT, uvedl Lacina z hnutí STAN

„Vyjádření pana Veselého je neslýchané a za závažné narušení důstojnosti člena Rady ČT, tak jak o tom mluví zákon, to já osobně považuji,“ uvedl místopředseda STAN a člen výboru pro mediální záležitosti Jan Lacina.

„Poradíme se s ostatními poslanci za STAN v Mediálním výboru, jak dál postupovat, ale takovouhle věc prostě nemůžeme jen tak nechat být. Nechci, aby to tu skončilo jako na Slovensku. A tohle je přesně ten typ vulgární agresivity, který se snaží podobné vášně rozfoukávat. Nemám pro to žádné pochopení,“ sdělil iDNES.cz Lacina.

„Chování mezi lidmi strašlivě zhrublo. Proti nevhodným verbálním útokům bojuji v Poslanecké snemovně již celkem dlouho. Takže nemám žádné pochopení pro tento druh komunikace – a to už nemluvím o tom, že takto urážet ženu je úplně za hranou. Předpokladám, že Rada ČT má vlastní postupy, jak se s takovými situacemi vypořádat a jak je vyřešit,“ uvedla pro iDNES.cz místopředsedkyně sněmovny za STAN Věra Kovářová.

Poslance k tomu, aby výrok Veselého řešili, na síti X vyzval exministr financí a bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který se Vášáryové zastal. „Pokud si tento člen Rady ČT smí tohle dovolit vůči přední dámě československé kultury a slovenské diplomacie a veřejného života a neponese za to žádné následky, bude Rada ČT a všichni její volitelé k smíchu. A k nevolení,“ napsal Kalousek.

Nevím, kdo to je, podivila se Vášáryová slovům člena Rady ČT

Slova člena Rady ČT Magdu Vášáryovou udivila. „Já nevím, kdo to je. Ani nevím, co řekl a jak se jmenuje. Nečtu to, ani se to ke mně nedostane. Padesát let bych musela reagovat na lidi, co si vezmou do úst mé jméno a snaží se tím zaujmout. Nemám čas se tím zabývat a nebudu se tím zabývat,“ řekla iDNES.cz Magda Vášáryová.

Fico se bojí, že kumpáni začnou mluvit. Fialovi jsem vděčná, říká Vášáryová

Jak vlastně Veselý ke svým slovům na adresu Vášáryové dospěl? Vrátil se po neúspěšném atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica v Handlové k tomu, jak Vášáryová komentovala výsledek slovenských parlamentních voleb.

„Budeme se muset podívat, kolik procent voličů je vlastně fašistů, neofašistů, neonacistů,“ komentovala totiž Vášáryová vítězství Ficovy strany SMER. „To, že pan Robert Fico a jeho okolí, což jsou takoví už vyčichlí lidé, lidé, kteří tam jsou už dlouho, třicet let, už víme, že od nich nemůžeme nic čekat, nic, co by bylo pozitivní pro moderní Slovensko. Uvidíme, nakolik se tito lidé ztotožnili s hledáním voličů mezi těmi nesystémovými nebo dokonce vyslovenou spodinou,“ řekla Vášáryová v rozhovoru pro Novinky.

Člena Rady ČT Veselého se proto ve Sněmovně zastal předseda opozičního hnutí SPD Tomio Okamura. „Řekla o občanech, že je to spodina, a o voličích SMERu,“ kritizoval Vášáryovou předseda SPD.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Soudcům doplatíme šest krácených platů zpětně ve výplatě za červen, slíbil Blažek

3. června 2024  15:55,  aktualizováno  16:16

Soudci dostanou v návaznosti na nález Ústavního soudu z minulého týdne nové platové výměry od...

Zákulisí superdebaty iDNES.cz: ve studiu hádky, jinak se lídři dobře bavili

3. června 2024  16:12

Zpravodajský portál iDNES.cz v pondělí odvysílal jednu z posledních superdebat před eurovolbami....

V Palermu zatkli nebezpečného českého překupníka drog. Unikal čtyři roky

3. června 2024  16:11

V italském Palermu zadrželi dlouho hledaného českého občana odsouzeného za nelegální obchod s...

Zaplavený jih Německa zasáhnou další lijáky. Řezno vyhlásilo stav katastrofy

3. června 2024  8:01,  aktualizováno  16:02

Jih Německa, který čelí záplavám, čelí dalším lijákům, varují meteorologové. Podle Německé...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...