Aromatické bobkové listy nejsou jen obyčejným a dnes běžně používaným kořením, ale mají za sebou i bohatou a pro někoho možná překvapivou historii. Stejně tak i drahocenné vlastnosti, které ocení každý i v současnosti. Máme pro vás 5 cenných triků, které vám usnadní život a pomohou s běžnými problémy.

Chcete se dozvědět více o pěstování bobkového listu?  Podívejte se na toto YouTube video na kanálu ROK ZAHRADNÍKA:

Zdroj: Youtube

Bobkový list neboli vavřín vznešený

Tento teplomilný strom nebo keř pochází pravděpodobně z Malé Asie. Momentálně je nejvíce rozšířený ve Středomoří. Vavřín kdysi ctili už staří Řekové, považovali ho za rostlinu boha Apollona, a proto měly všechny jeho tehdejší podobizny kolem hlavy ovinutý věnec z vavřínových listů. Byl symbolem vznešenosti všech významných lidí a zkrášloval i samotného Julia Caesara.

Využívejte opojné vůně

Dokonalým bonusem bobkového listu byla vždy jeho jedinečná vůně. Údajně je nejintenzivnější od třetího dne po sklizni, a to po celý týden.

V této době dochází v listech ke koncentraci vonných olejů. Pokud si chcete jejich plnou vůni užít i po sklizni, skladujte listy vavřínu ve volně srolovaném a neuzavřeném sáčku ve dveřích lednice. Zůstanou zelené po celé měsíce a jejich chuť i vůně jsou výraznější než ze sušených listů.

Jedinečné dochucovadlo

Z výše zmíněných důvodů se bobkový list ctil vždy také jako dokonalé dochucovadlo. Dodnes je nezbytnou součástí mnoha polévek a omáček. Dodává aroma nejen svíčkové a rajské, ale i guláši. Stejně tak se bobkový list hodí na dochucení masa, luštěnin, houbových pokrmů a ryb.

Bez bobkového listu si mnozí nedovedou představit ani zavařování okurek, kysaného zelí, anebo čalamád.

Bojovník proti škůdcům

Bobkové listy přidávaly hospodyně po staletí k potravinám, kterým hrozilo napadení škůdci. Například k mouce, fazolím nebo sušenému ovoci, aby odradily hmyz a moučné moly. V Řecku i Itálii je běžným zvykem přidávat bobkový list do sušeného ovoce, zejména k sušeným fíkům.

Zdroj zdraví

Bobkový list obsahuje užitečné hořčiny, třísloviny, silice a alkaloidy. Stejně tak se jedná o bohatý zdroj bílkovin a vlákniny, kyseliny listové, vitamínů A, B a C a minerálů jako železo, vápník, hořčík, draslík, selen, zinek a měď.

Podpůrný lék

Bobkový list se odjakživa používal i jako bylina, která posiluje zdraví a chrání před nebezpečnými chorobami. Vždy se využíval stejně jako česnek, a to pro posilující imunitu. Mnohdy byl považovaný za účinnou ochranu před epidemiemi a jako účinné antirevmatikum.

Římané si dopřávali koupele z jeho odvarů nebo z tohoto koření popíjeli čaj, který ulevoval od onemocnění jater. Listy z vavřínu byly a stále jsou také výborným zklidňujícím prostředkem po bodnutí vosou či včelou. Olej byl častým pomocníkem při bolestech uší.

Chyby při pěstování vavřínu

Při pěstování vavřínu, známého také jako bobkový list, se často dopouštíme několika chyb, které mohou negativně ovlivnit jeho zdraví a růst. Jednou z nejčastějších chyb je nadměrné zalévání, které může vést k hnilobě kořenů, jelikož vavřín preferuje mírně vlhkou, ale dobře propustnou půdu. Dalším problémem je nedostatečné oslunění, vavřín potřebuje dostatek světla, ideálně přímé slunce, aby mohl správně růst a vytvářet silné listy. Nesprávné hnojení, zejména přehnojování dusíkem, může způsobit slabý a vetchý růst, proto je důležité používat vyvážené hnojivo. Zanedbání pravidelného prořezávání může vést k příliš hustému a nepřehlednému růstu, což zvyšuje riziko nemocí a napadení škůdci. Dále je třeba dbát na ochranu před mrazem, neboť vavřín je citlivý na nízké teploty a může v zimě snadno omrznout, pokud není dostatečně chráněn. Správná péče a vyvarování se těchto chyb zajistí, že vavřín bude zdravý a bude dobře prospívat.

Zdroje: www.finegardening.com, www.bylinkyprovsechny.cz