Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Eva Thonhauserová
21. května 2024 13:35
Čas čtení 0:43

Rusko údajně vypustilo do vesmíru nebezpečný satelit. Putin nasazení jaderných zbraní odmítá

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Spojené státy v pondělí uvedly, že Rusko minulý týden vypustilo do vesmíru ozbrojenou družici. Putin to odmítá.

Podle USA jde ze strany Ruska o součást rozmísťování zbraní ve vesmíru. Rada bezpečnosti OSN v pondělí přitom nepřijala návrh rezoluce předložený Ruskem, který vyzýval k zákazu rozmístění nebo použití zbraní ve vesmíru.

20. května 2024 8:03 Čas čtení 0:28 Íránský prezident zahynul spolu s ministrem zahraničí po havárii vrtulníku Íránský prezident zahynul spolu s ministrem zahraničí po havárii vrtulníku

Satelit jako zbraň?

Zástupce velvyslance USA při OSN Robert Wood před hlasováním uvedl, že Rusko minulý týden 16. května vypustilo na nízkou oběžnou dráhu Země družici, která je podle USA pravděpodobně zbraní schopnou zaútočit na jiné družice na této oběžné dráze.

Před hlasováním v Radě Wood rovněž připomněl, že Rusko 24. dubna vetovalo návrh rezoluce předložený USA a Japonskem, který vyzýval všechny členské státy, aby nevyvíjely jaderné zbraně pro umístění na oběžné dráze.


Ruský prezident Vladimir Putin veřejně prohlásil, že Rusko nemá v úmyslu umístit jaderné zbraně ve vesmíru. Wood však dodal: „Kdyby tomu tak bylo, Rusko by 24. dubna tuto rezoluci nevetovalo.“


Wood uvedl, že Rusko pravděpodobně umístilo podobné satelitní systémy na oběžnou dráhu v letech 2019 a 2022. V souvislosti s tím zástupce velvyslance USA vyzval členy Rady bezpečnosti OSN, aby v hlasování nepodpořili ruský návrh, připojili se k USA a požádali Moskvu, aby přestala obstruovat Radu.

Domů
Sdílet
Diskuse