Sušení hub v malém množství: Postačí pečicí papír

Sušení hub

Už jste byli v lese a našli nějaké houby? My ano, bylo jich poměrně málo, nicméně hřiby dubové bezesporu zaslouží tu správnou péči. Vzhledem k tomu, že jsme nehodlali houby přímo připravovat, rozhodli jsme se pro jejich uchování. Samozřejmě jsme zvolili tu nejjednodušší možnou formu. Hřiby dubové jsme nakrájeli na sušení. Otázku, na jaký povrch takto nakrájené houby jsme rozlouskli velmi jednoduše. Postačil nám obyčejný pečicí papír.

Sušení hub na pečicím papíru je velmi jednoduché

Aby také ne, podklad máte přímo zakoupený a vám v podstatě pouze stačí houby nakrájet. Když se tak stane, jednoduše je rozprostřete po pečicím papíru a můžete čekat, až se kompletně usuší. Pečicí papír je optimální volbou v případě, že je hub relativně málo. Vystačíte si pouze s ním, maximálně můžete pečicí papír položit do plytkého pekáče, houby tak můžete jednoduše přenášet. Houby určitě v průběhu sušení kontrolujte. I malý červivý kousek může způsobit kompletní prolezení všech sušených kusů.  

Sušení hubSušení hub na sušicím papíru: Foto Radek Štěpán

Sušení hub na sítu je nejefektivnější

Nepochybně. Sehnat nějaké starší sítě proti hmyzu určitě nebude nijak složité. Nemusíte je v podstatě vystýlat ničím. Nakrájené houby na ně jednoduše položte tak, abyste sušicí plochu zaplnili, a máte vyhráno. Houby se suší z obou stran, což je ideální. Po jednom či dvou dnech stojí za to houby pořádně promíchat, ty mokřejším se mohly k sítu přilepit. Podobně je to třeba ale učinit i v případě pečicího papíru.

Sušení hubSušení hub na sítí proti hmyzu: Foto Radek Štěpán

Ostatní alternativy sušení hub

Sušení hub na slunci, respektive spíše ve stínu, je nejefektivnější, nicméně někdo preferuje také sušení hub v sušičce. Ta může houby zbavit oněch důležitých vlastností. Chuť a vůně se mohou utlumit. Stejně tak není ideální ani sušení hub v troubě. Tady platí to samé.

Zdroje info: Autor

Sušení hub na sušicím papíru: Náhledové foto Radek Štěpán

Radek Štěpán

Zahrada je moje hobby, mám spousty zkušeností a rád se o ně podělím.