Pěstování okurek nakládaček trochu jinak aneb Zkuste vertiko systém

okurky

Chystáte se letos pěstovat okurky nakládačky? Zkuste to jinak, a to vertikálně. Ušetříte tímto nejen spoustu místa na záhonu či ve skleníku, ale budete překvapeni i tím, jak je to snadné.

Okurky jsou náročné na hnojení dusíkatými hnojivy a špatně reagují na nedostatek hořčíku. Nesnášejí vyšší koncentraci průmyslových hnojiv a potřebuji přihnojit v průběhu vegetace. Snadnější a efektivnější pěstování je díky tzv. vertiko systému. O co se jedná?

Pěstování vertiko aneb okurky na síti

Vertiko systém neboli pěstování okurek na síti zlepšuje zdravotní stav rostlin, plody nejsou znečištěné od zeminy, jsou rovněž lépe vybarvené a samotná sklizeň je také podstatně lepší i výrazně delší. Díky vertikálnímu pěstování lze na stejném prostoru vypěstovat mnohem více okurek, než je to možné na běžném venkovním záhonu. Je to díky tomu, že se okurky při poskytnutí správné a dobré opory pnou směrem vzhůru. K tomu i péče o takto pěstované okurky je mnohem snadnější.

Základem je pevná opora

Zásadní je správná opora. Ta hraje podstatnou roli při pěstování okurek vertikálně. Je třeba, aby materiál byl pevný a opora dost velká. Můžete použít pletivo, dřevo z palet, ocelové sítě. Nejpraktičtější oporou jsou ty se čtvercovými oky, ideální velikost oka je 10×10 cm. Díky tomu se vám bude s oporou dobře manipulovat při přivazování okurkových výhonků. Myslete také na to, že je třeba, aby opora byla z materiálu, jenž vydrží nejednu sezonu.

Správná instalace opory

Pakliže máte malý prostor, instalujte ji kolmo k zemi. Pakliže disponujete větším místem, je dobré její umístění našikmo. Je možné postavit i oporu ve tvaru střechy. Nicméně nezapomínejte na pravidelnou zálivku, a to vždy pouze ke kořenům. Nikdy nepolévejte listy či samotné plody.

rostlina

Foto: Pixabay

Odrůdy vhodné pro vertiko systém

Pro tento typ pěstování jsou vhodné odrůdy Charlotte F1, Anya F1, Dafne F1. Pro vertikální pěstování ve skleníku či fóliovníku jsou ideální odrůdy Harriet F1, Sonada F1 či Gracie F1.

Zdroj: ireceptar.cz, living.iprima.cz

Náhledové foto: Pixabay