Minuta ticha za masového vraha? Hanba v OSN, kritizují v Německu uctění íránského prezidenta

Účastníci zasedání Rady bezpečnosti OSN uctívají minutou ticha smrt íránského prezidenta Ebrahíma Raisiho, ministra zahraničí Hosejna Amira-Abdollahjana a dalších cestujících při nedělní havárii vrtulníku

Íránský prezident zahynul

Organizace spojených národů (OSN) v úterý uctila íránského prezidenta Ebrahíma Raísího, který v neděli zemřel při pádu vrtulníku. A to i minutou ticha na zasedání Rady bezpečnosti. Krok OSN i kondolence evropských politiků ale vyvolaly řadu nesouhlasných reakcí. Mnozí připomínají jeho krvavou minulost a nejčtenější německý deník Bild dokonce píše o „hanbě“ a „morálním bankrotu“ v OSN.

„V úterý 21. května 2024 bude vlajka OSN spuštěna na půl žerdi na znamení úcty k odchodu Jeho Excelence pana Ebrahíma Raísího, prezidenta Íránské islámské republiky. Všechny úřady a služební místa se vyzývají, aby při této příležitosti spustily své vlajky,“ stojí na oficiálních stránkách OSN.

ČTĚTE TAKÉ: Byl mír mezi Ruskem a Ukrajinou na dosah ruky? Experti popsali, co Západ odmítl přijmout

Rada bezpečnosti OSN zašla na svém úterním zasedání ještě dále a přítomní členové na žádost Ruska, Číny a Alžírska drželi minutu ticha. Projevy soustrasti zveřejnili i někteří čelní představitelé Evropské unie. „EU vyjadřuje upřímnou soustrast nad smrtí prezidenta Raísího a ministra (Hosejna) Amírabdolláhjána, jakož i dalších členů delegace a posádky při nehodě vrtulníku. Naše myšlenky míří k jejich rodinám,“ napsal předseda Evropské rady Charles Michel na sociální síti X. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell v podobné reakci vyjádřil lítost rodinám a „všem dotčeným obyvatelům Íránu“.

Podobné vzkazy adresovali režimu, s nímž má EU velmi napjaté vztahy, i představitelé několika evropských zemí či Spojených států. Íránu kondoloval polský prezident Andrzej Duda, maďarský premiér Viktor Orbán či italská premiérka Giorgia Meloniová. Jménem Francie zveřejnilo vyjádření soustrasti ministerstvo zahraničí.

To nadzvedlo ze židle některé politiky. „Můžete se podívat do očí statečným ženám a bojovníkům za svobodu v Íránu? Hanba vám,“ vzkázal Borrellovi švédský europoslanec David Lega.

Ostře se vyjádřil také bývalý belgický ministr pro imigraci Theo Francken, který pod příspěvkem Michela kritizoval „evropskou soustrast krutému masovému vrahovi“. Připomněl i fakt, že v Íránu byl před dvěma lety zatčen belgický humanitární pracovník Olivier Vandecasteele. Podobný osud potkal také švédského diplomata ve službách EU Johana Floderuse. Oba jsou v současné době stále zadržováni Teheránem.

Zasedání hanby, píše Bild

Téma rezonuje také v Německu. Deník Bild píše o „zasedání hanby v Radě bezpečnosti OSN“ a „minutě ticha za masového vraha“. „Za muže, který nechal zavraždit tisíce členů opozice v Íránu ve zkrácených procesech — obvykle viseli na jeřábu nebo na lešení se smyčkou kolem krku. Za muže, který inicioval systematické znásilňování žen ve vězení, aby už nebyly panny, a tudíž už nešly do nebe. Za muže, kterému v Íránu říkají ‚řezník z Teheránu’. Členové Rady bezpečnosti OSN se ho zastávají a vzpomínají na něj,“ stojí v článku.

Raísí a Amírabdolláhján společně s dalšími sedmi lidmi, včetně guvernéra íránské provincie Východní Ázerbájdžán, zahynuli při nedělní nehodě vrtulníku v hornaté oblasti na severozápadě země nedaleko ázerbájdžánských hranic. Přesouvali se ze slavnostního otevření přehrady s ázerbájdžánským prezidentem Ilhamem Alijevem. V místech byl silný déšť, mlha a vítr. Podle státní televize helikoptéra patrně narazila do horského vrcholu. Záchranné složky vrak stroje nalezly až v pondělí brzy ráno a brzy poté íránská státní média potvrdila Raísího úmrtí.

Tagy: