Češi v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu vnímají jako nejzásadnější témata bezpečnost, migraci, klimatická opatření a ekonomiku České republiky. Zájem o evropské volby navíc v Česku roste, což potvrdil i letošní průzkum IPSOS pro ČTK. I proto budou v úterý 21. května 2024 v rámci panelové diskuse nad těmito tématy diskutovat odborníci z Vysoké školy CEVRO a kandidáti předních kandidátních listin.

Diskusi bude moderovat Lenka Zlámalová a sledovat ji můžete živě na streamu ČTK od 15:00 do 16:30.

Diskusi zahájí bývalý náčelník Generálního štábu AČR a vedoucí Katedry bezpečnostních studií Vysoké školy CEVRO, generál Jiří Šedivý. "V letošních volbách do Evropského parlamentu bude zásadně rezonovat téma bezpečnosti. Veřejnost vnímá aktuální konflikt na Ukrajině jako bezprostřední vnější ohrožení a obavy zvyšuje fakt, že se nám nedaří bezpečnostní hrozby řešit,“ konstatuje generál Šedivý. Na základě jeho akademického vstupu proběhne diskuse kandidátů na stejné téma.

Díky podcastu Bruselský diktát pochopíte, že pro nás Čechy má mnohem větší význam dění v Evropě než v Praze a v Česku vůbec. Celé díly poslouchejte na

Ekonomický pohled do diskuse vnese ekonomka Božena Kadeřábková, která má na kontě celou řadu vědeckých publikaci s dobrým mezinárodním citačním ohlasem. Na Vysoké škole CEVRO působí jako vedoucí Centra ekonomických studií a je garantkou studijního programu Economics, Business, Politics. "Evropská unie má za cíl harmonizovat politiku a právní rámce svých členských států prostřednictvím směrnic a regulací. Ačkoliv tyto kroky mohou mít pozitivní úmysly, často vedou k nadměrné regulaci a zvýšené byrokracii. To může přinášet negativní dopady na konkurenceschopnost a ekonomickou vitalitu členských zemí, včetně České republiky,“ komentuje ekonomka Kadeřábková. Po jejím odborném bloku budou kandidáti diskutovat o konkurenceschopnosti Česka v evropském kontextu.

A co čeká budoucí evropský parlament v následujícím volebním období? Aktuální i možné budoucí rozložení sil v Evropském parlamentu představí politolog Ladislav Mrklas, který působí jako vedoucí Katedry politologie a mezinárodních vztahů Vysoké školy CEVRO. "Nový, v červnu volený, Evropský parlament čekají největší výzvy v jeho historii. Může v nich skvěle obstát i fatálně selhat. Přesně podle toho bude jednou hodnocen,“ říká politolog Mrklas, který svým závěrečným vstupem otevře kandidátskou diskusi na téma největších výzev, které europoslance čekají.