Jižní Korea na TikToku zablokuje píseň oslavující Kima

ČTK ČTK
21. 5. 2024 14:57
Jižní Korea na platformě TikTok zablokuje propagandistickou píseň, která oslavuje severokorejského diktátora Kim Čong-una. Podle jihokorejského mediálního regulátora píseň s názvem Přátelský otec porušuje zákon o národní bezpečnosti. V úterý o tom informovala stanice BBC.
Propagandistický klip oslavuje Kim Čong-Una | Video: Oficiální klip KLDR

Na základě bezpečnostního zákona Jižní Koreje jsou v zemi zablokovány všechny severokorejské webové stránky i mediální obsahy. Za projevy sympatie s režimem KLDR hrozí až sedmiletý trest odnětí svobody.

Komise uvedla, že zablokuje celkem devětadvacet verzí písně. Nespecifikovala ale, jak hodlá konkrétně postupovat.

"Ten videoklip je typickou ukázkou obsahu psychologické války, kterou KLDR proti Jižní Koreji vede. Video bylo umístěno na kanál provozovaný za účelem spojení s vnějším světem a jeho hlavním tématem je idealizace a oslava Kima," uvedl regulátor.

Mnoho Jihokorejců se na hudební videoklip k Přátelskému otci poprvé podívalo v souvislosti s oznámením o jeho zablokování, píše BBC. V některých komentářích se objevily názory, že úřady by měly video nechat nadále přístupné, aby se i ostatní "mohli pobavit". Uživatelé TikToku dříve uvedli, že jim píseň připomíná starší hity francouzského a španělského popu, jiní ji srovnávali s písněmi švédské skupiny ABBA.

Korejská válka v roce 1953 skončila příměřím, nikoli mírovou smlouvou. Severní a Jižní Korea jsou tak technicky stále ve válečném stavu.

 

Právě se děje

Další zprávy