Před praním dobře zkontrolujte kapsy oblečení. Kapesníky i kovové předměty mohou poničit pračku i textil

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
pracka
Zdroj: Shutterstock

Říkáte si, že na praní prádla není nic komplikovaného? Stačí naplnit pračku, zapnout správný program a počkat, než spotřebič udělá celou práci za vás, že? Někdy to ale není tak jednoduché. Jsou totiž věci, na které byste si měli dávat pozor.

Existuje několik věcí, kterými pračku můžete velmi snadno zničit. Její pořizovací cena není nízká, rozhodně tak chcete její životnost co nejvíce prodloužit. Proto si dejte pozor na následující věci.

Nepoužívejte příliš mnoho pracího prášku

To, že použijete více aviváže nebo pracího prášku, neznamená, že se vaše prádlo vypere lépe a bude lépe vonět. Naopak nadprůměrné množství těchto přípravků může vést u spotřebiče k poškození, varuje Hobby inStory.

Stejně tak pračku nepřetěžujte, co se týče množství oblečení. Pokud budete prát věci nadvakrát, možná spotřebujete více vody a elektřiny, ale na druhou stranu zničit pračku tím, že do ní dáte příliš mnoho prádla, to by vás vyšlo o něco dráž. Kromě toho se v takovém případě oblečení nemá možnost správně vyprat.

Pozor na věci v kapsách

Před každým praním pečlivě projděte všechny kapsy. Může se stát, že v nich budete mít mince, šroubky, drobné předměty nebo třeba papírové kapesníky. A zatímco kovové předměty mohou poničit buben pračky, kapesníky zase po namočení mohou pračku ucpat.

Stejně tak je dobré například ponožky nebo drobné spodní prádlo dávat do látkového pytlíku a prát je v něm. Tyto drobné kousky oblečení totiž mají tendenci se zasekávat v některých místech bubnu a pračku tak ničit, doplňuje ADBZ.

V neposlední řadě pak rozhodně v pračce neperte nic z pryže, radí Novinky. Vlivem tepla se totiž mohou tyto předměty roztavit a poničit. „Pokud se navíc pryž rozdělí na menší kousky, může dojít k poškození čerpadel a ucpání filtrů,“ doplňuje Ian Palmer-Smith, odborník na spotřebiče.

Zdroj: Novinky, ADBZ, Žena IN, Hobby inStory

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články