Hlavní obsah

Atentátník byl před střelbou na Fica ledově klidný. Vynesl odpadky a přestěhoval digestoř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V den atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica se jednasedmdesátiletý Juraj Cintula snažil chovat nenápadně. Ve svém bydlišti ve městě Levice ve středu dopoledne vynesl odpadky a pak ještě dotáhl z auta do bytu novou digestoř. Poté sedl za volant, odjel do Handlové a tam pětkrát vystřelil na předsedu vlády.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Atentátník Juraj Cintula po zadržení

Článek

Deník Nový čas popsal jeho chování v den atentátu na základě záběrů bezpečnostních kamer umístěných na domě, kde bydlel. List zároveň konstatuje, že Cintula musel mít nervy ze železa.

„Na záběrech je vidět, že nebyl nervózní, naopak, vyzařoval z něj klid. Nikdo, kdo ho v ten den potkal, by ani náhodou neměl šanci zpozorovat, že připravuje ohavný čin, který otřese celou zemí,“ konstatuje Nový čas.

Krátce po jedenácté hodině Cintula opět vychází z domu, nasedne do automobilu a pravděpodobně zamíří přímo do 77 kilometrů vzdáleného města Handlová. Zmíněná vzdálenost se dá zvládnout zhruba za hodinu.

„V Handlové mohl strávit až dvě hodiny. Podle některých svědků se procházel, další tvrdí, že si s někým i povídal. Pak se zamíchal do hloučku příznivců čekajících na Fica,“ uvedl Nový čas.

Robo, pojď sem

Před premiérem přistoupili k hloučku sympatizantů i další členové kabinetu, ale nic se nestalo. Až když Fico vyšel z budovy místního Domu kultury, kde se konalo výjezdové zasedání slovenské vlády, útočník měl podle listu zakřičet „Robo, pojď sem“. Pak vytáhl zbraň a začal střílet. Předsedu vlády zasáhl celkem čtyřikrát.

Forenzní týmy na místě činu v Handlové Video: Reuters

Po leteckém převozu do Banské Bystrice Fica operovali pět hodin a lékaři zdejší Rooseveltovy fakultní nemocnice mu zachránili život.

Cintula byl zadržen na místě činu a byl předveden na policejní stanici v Handlové. Tam na chodbě vzniklo kontroverzní video, kde atentátník říká, že na premiéra střílel, protože nesouhlasí s politikou vlády. Kdo video natočil a rozšířil na internetu, je předmětem vyšetřování, policie zatím vysvětlení neposkytla.

Vzájemně se hecovali. Policie pracuje i s verzí, že útočník na Fica nebyl osamělý vlk

Evropa

Výběr článků

Načítám