Případ Asunta: Jeden z nejsledovanějších případů ve Španělsku i po letech šokuje. Adoptivní rodiče společně zavraždili dvanáctiletou dceru

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Tristan Ulloa, Candela Pena
Zdroj: Profimedia

Na Netflixu se v nedávné době objevila minisérie Případ Asunta. Příběh silně znechutil většinu diváků, málokdo si přitom uvědomuje, že je skutečný případ ještě daleko horší. Co přesně vlastně obnáší jeden z nejsledovanějších procesů Španělska?

Tělo teprve dvanáctileté Asunty Basterrové bylo nalezeno v roce 2013 nedaleko města Santiago de Compostela. Málokdo čekal, že za vraždu dívky budou zatčeni její rodiče. Proč a jak dívku připravila její adoptivní rodina o život?

Nadaná dívka, uznávaná rodina

Asunta byla na svůj věk nezvykle nadané a talentované děvče. Dokonce díky tomu přeskočila jeden z ročníků školy, píše Deník. Její adoptivní rodiče oba pocházeli z vyšší třídy a byli společností velmi uznávaní. Tělo udušené dívky se našlo jen pár hodin poté, co otec s matkou nahlásili, že se jejich dcera pohřešuje.

Ačkoli tomu dokázal málokdo uvěřit, z vraždy byli nakonec obviněni právě oni. Obrázek dokonalé rodiny sice navenek působil přesvědčivě, důkazy ale promluvily jasně. Ačkoli se rodiče nikdy nepřiznali, byl jim udělen trest.

Hráli oběť

Rodiče nahlásili dívku jako pohřešovanou. Zvláště otec předstíral, že se o ni velmi bojí a několikrát projevil strach, že se jí mohlo něco stát. To se nakonec potvrdilo, stejně tak ale také fakt, že právě on a jeho žena jsou za smrt dívky zodpovědni.

Ukázalo se, že posledních několik měsíců před smrtí dívky měla rodina k dokonalosti daleko. Pár se rozváděl a dívka žila ve střídavé péči. Když začala věřit tomu, že se její rodiče dávají opět dohromady, bylo to podle všeho jen proto, že společně plánovali její vraždu, píše Hello!

Porota v roce 2015 odsoudila oba Asuntiny rodiče k 18 letům vězení. Zatímco Alfonso Basterra si nadále svůj trest odpykává a trvá na své nevině, Rosario Portoová se několikrát pokusila o sebevraždu a v roce 2020 se jí to nakonec povedlo.

Jak celá vražda proběhla, kdo z dvojice ji provedl a co přesně za ní stálo, to dodnes zůstává záhadou. Přesto jsou si soudy jisté, že oba rodiče byli jistým způsobem vinni a že šlo o vraždu, na kterou celá země jen tak nezapomene.

Zdroj: Radio Times, Today, Bussiness Insider, Hello! Netflixer

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články