Indii sužují extrémní vedra, úřady proto nařídily uzavřít školy. Teploty vystoupaly na 47,7 stupňů

Indické úřady v úterý s okamžitou platností nařídily uzavřít školy v hlavním městě Dillí. Ke stejnému kroku přistoupily další indické státy. Důvodem jsou extrémní teploty, se kterými se asijská země už několik týdnu potýká. V pondělí teploty v Dillí vystoupaly na 47,7 stupně Celsia. Informoval o tom deník The Guardian.

Nové Dillí Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žena si lije vodu na hlavu při teplém dni v Novém Dillí

Žena si lije vodu na hlavu při teplém dni v Novém Dillí | Foto: Adnan Abidi | Zdroj: Reuters

Podle indického meteorologického úřadu platí silná výstraha před extrémními teplotami celý týden. Školy se tak uzavírají nejen v Dillí, ale i například v takřka třicetimilionovém státě Paňdžáb.

Jihozápad Česka zasáhnou silné bouřky. Hrozí přívalový déšť a menší kroupy

Číst článek

V Indii nejsou vysoké teploty neobvyklé, v květnu 2022 úřady v Dillí naměřily 49,2 stupně Celsia. Vědci nicméně upozorňují, že vlny veder se v důsledku klimatické změny každý rok prodlužují a zintenzivňují.

Vedra v Indii provází celkem sedmifázové parlamentní volby, které v pondělí vstoupily do páté etapy. Průměrná dosavadní volební účast je nepatrně nižší než v předešlých volbách před pěti lety.

Analytici se domnívají, že jedním z důvodů by mohly být právě vysoké teploty. Indická volební komise podle deníku The Guardian ustanovila pracovní skupinu, která před každou volební etapou přezkoumává dopady vln veder a vlhkosti.

Jižní státy Indie se naopak potýkají se silnými dešti. Poryvy větru minulý týden ve finanční metropoli země Bombaji shodily billboard, což si vyžádalo životy 16 lidí, dalších více než 70 utrpělo zranění.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme