Hugh Thompson Jr.: Odvážný pilot helikoptéry, který se postavil proti vraždění bezbranných civilistů. Za to mu vyhrožovali smrtí

Hugh Thompson Jr.
Zdroj: Wikimedia Commons, U.S. Army, Public domain

V polovině března roku 1968 vtrhla do vietnamské vesnice Son My rota amerických vojáků, kteří začali kolem sebe nemilosrdně střílet. A to byl jen začátek. Dlouhé hodiny znásilňovali, mrzačili a vraždili přeživší nevinné civilisty. Naštěstí se jim postavil pilot vrtulníku Hugh Thompson Jr., který byl ale, jak se říká, za dobrý čin po zásluze potrestán.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 21. 05. 2024 16:00

Odhaduje se, že tehdy zemřelo okolo 504 lidí. Vojáci napadli i okolní obce. Mezi oběťmi byly hlavně ženy a děti. Neušetřili však ani dobytek. Přestali jen proto, že jim Thompson se zbraní v ruce vyhrožoval zastřelením.

Hromadné vraždění civilistů ve Vietnamu

Masakr ve vesnicích byl nařízen poté, co armáda označila jejich obyvatele za součást Vietkongu nebo jeho sympatizanty. Rozkaz k vraždění vydal důstojník roty Charlie, William Calley. Nikdo nesměl být ušetřen. Ani děti. Vesničané nekladli žádný odpor, když je příslušníci roty strčili do příkopu a zahájili palbu z kulometů. Hugh Thompson tuto hrůznou scénu spatřil ze svého vrtulníku, když nad touto oblastí přelétal.

On i jeho posádka si ale po prohlídce mrtvých uvědomili, že vojáci nestřílejí členy Vietkongu, ale nevinné civilisty. Tento fakt bylo ale velmi těžké přijmout. Jak mohli jeho spoluobčané, kamarádi a spolubojovníci něco takové udělat? Neměli být oni za ty dobré?

Musel to zastavit

Hugh Thompson nemohl vraždění lidí jen nečinně přehlížet. Musel přijmout drastická opatření. A to okamžitě. S vrtulníkem přistál vedle příkopu, kde leželo 150 zastřelených lidí. Mezi nimi bylo pár jedinců, kteří masakr přežili a nyní se zoufale snažili vyškrábat na horu mrtvol a utéci pryč.

U příkopu stál tehdy jeden seržant. Thompson mu řekl, že jde o civilisty, kterým se musí pomoci. Seržant jenom přikývl a počkal, až mu Thompson zmizí z dohledu. Pak začal znovu střílet. Thompson tak znovu přistál, ale tentokrát u bunkru, k němuž se přibližovali, se zbraněmi, vojáci. Věděli, že se uvnitř skrývají další Vietnamci.

V ten okamžik se Thompsonovi vybavily zvěrstva z druhé světové války, kdy nacisté za sebou nechávali jen spálenou zem. Spolu se svou posádkou se tak rozhodl bunkr chránit vlastním tělem. Velitel vraždící čety sice vyhrožoval, že je zastřelí, ale nakonec to neudělal. Thompson tak mohl vyděšené vesničany odvést do bezpečí. Ještě téhož dne večer praštil na základně helmou o zem a prohlásil, že končí. Už nikdy nevzlétne. Pro tohle, co se tady děje, do války rozhodně nešel. To ale ještě netušil, jak se celá situace vyvine...

Hrdinu Hugha Thompsona označili za zrádce

Hugh Thompson chování vojáků nahlásil svému velícímu důstojníkovi. Předpokládal, že bude ihned zahájeno vyšetřování. Jenomže armáda udělala pravý opak. Vše zametla pod koberec. Nemohlo totiž vyjít na povrch, že mezi zavražděnými bylo i 17 těhotných žen a 56 kojenců. Pravda o masakru vyšla najevo až o rok a půl později díky novinářům.

Armádě tak nezbylo nic jiného než viníky obvinit. Když ale Thompson stanul před soudem a začal proti Williamu Calleymu svědčit, stal se nepohodlným. Kolegové i veřejnost ho podporovali. Zašlo to tak daleko, že dostával výhrůžky smrtí. To bylo podruhé, co se Thompson v Američanech hluboce spletl. Potrestán byl nakonec jenom Calley. Na svobodu se dostal po třech letech.

Thompson ale i nadále dostával výhrůžky, jak v dopisech, tak i telefonicky. Pro některé byl za zrádce. Na verandě se mu také začala kupit mrtvá a zmrzačená zvířata. Do výslužby odešel v roce 1983. Stal se soukromým pilotem vrtulníku. Ještě dlouhé roky ale trpěl nočními můrami a posttraumatickou stresovou poruchou. Nakonec se stal poradcem pro válečné veterány.

Až v roce 1998 mu byla udělena Medaile za hrdinství. V den třicátého výročí masakru se navíc vrátil na oné osudné místo. Setkal se tam s jednou ženou, které se podařilo přežít. Ta se ho zeptala, proč s ním nepřišli muži, kteří na na ně stříleli. Když se jí zeptal, proč by je chtěla, proboha, vidět, odpověděla: "Abychom jim mohli odpustit."

Zdroje informací:
Wikipedia.org: Hugh Thompson Jr.
Allthatsinteresting.com: Meet Hugh Thompson, The Hero Who Stopped The My Lai Massacre - And Was Branded A Traitor For It

Nela Boudová o těžkostech pěstounské péče: Dceru Sašu mi chtěli vzít

Nela Boudová o těžkostech pěstounské péče: Dceru Sašu mi chtěli vzít

Související články

Další články