Hlavní obsah

Soud znovu potrestal za držení anabolik policistu. Ten musí zaplatit 30 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obvodní soud pro Prahu 4 v pondělí i napodruhé uznal vinným z držení zakázaných anabolik motocyklového závodníka a nyní již bývalého policistu Aleše Nechvátala. Uložil mu peněžitý trest 30 tisíc korun, což je o 10 tisíc méně než napoprvé loni v červenci. Tehdejší verdikt ale zrušil nadřízený pražský městský soud, který i nyní případ nejspíše bude muset znovu projednat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Aleš Nechvátal ve středu před soudem.

Článek

„Soudem byl uložen peněžitý trest 30 tisíc korun. Proti rozsudku jsem se vzdal práva na odvolání, obžalovaný si ponechal lhůtu pro případné odvolání,“ řekl v úterý Novinkám státní zástupce Michal Muravský, který měl případ na starosti.

Lze předpokládat, že i teď se Nechvátal proti odsuzujícímu rozsudku odvolá, protože v případě pravomocného trestu za úmyslný trestný čin by přišel o finanční odchodné a výsluhy, které mu za roky práce inspektora a praporčíka ze služebny na pražském Jižním Městě náleží.

Kriminalistu viní i z prodeje steroidů

Krimi

Za výrobu a jiné nakládání s látkami s hormonálním účinkem obžalovanému hrozilo až roční vězení. Soudkyně Jana Petráková stejně jako loni přistoupila k uložení pouze peněžitého trestu, i kvůli délce případu ho snížila oproti původnímu rozsudku o deset tisíc.

Sám Nechvátal se v průběhu trestního a následně soudního řízení jakémukoli provinění bránil i proto, že v případě odsouzení by přišel o místo u policie.

Od policie už odešel

„Cítím se nevinen. Nikdy jsem nikomu neublížil. Přišel jsem o hrozně moc věcí a jediné, co mám, je má práce, a kdybych o ni přišel, nevím, co budu dělat,“ řekl už loni soudkyni.

Nakonec ale sám v mezidobí od policie odešel a nyní je podle zdroje redakce nezaměstnaný.

Nechvátala zatkli pracovníci Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) předloni 27. května rovnou před policejní služebnou, když mířil do práce.

Policista z Dozimetru obviněn kvůli steroidům

Krimi

Při následné prohlídce našli u něj v batohu několik skleněných ampulí se zakázanými anaboliky, což podle státního zástupce sám Nechvátal inspektorům na místě potvrdil. U soudu se však bránil tím, že mu lahvičky se steroidy do batohu někdo podstrčil.

Naznačoval přitom, že to byla jeho manželka, s níž měl tehdy velké osobní spory, ale ke které se v průběhu posledních měsíců zase vrátil.

Soud už letos v dubnu vyslechl jednu z pracovnic inspekce, která Nechvátala zatýkala. Jako svědkyně uvedla, že jí při výslechu po nálezu ampulí řekl, že „to bere na bolesti zad“, že mu to pomáhá a že hormonální účinky mu obalují sval a snižuje to bolest.

Zakázané látky měl podle ní zabalené v různých ponožkách, což prý zabralo celý batoh.

Cítím se nevinen. Nikdy jsem nikomu neublížil. Přišel jsem o hrozně moc věcí a jediné, co mám, je má práce, a kdybych o ni přišel, nevím, co budu dělat
policista Aleš Nechvátal

Nechvátala se u soudu zastalo hned několik jeho bývalých kolegů či nadřízených z policejní služebny s tím, že nic ohledně užívání anabolik z jeho strany či o změně nálad vlivem těchto látek neslyšeli, neviděli a nepoznali.

Soud dal ale na základě důkazů za pravdu inspekci a státnímu zástupci s tím, že nezákonné jednání obžalovaného bylo jednoznačně prokázáno.

Už dříve soudkyně Petráková uvedla, že ze strany Nechvátala šlo o „exces z jinak řádného vedení života“ vzorného a kolegy a nadřízenými chváleného policisty.

Otázkou zůstává, jak se k případu opět postaví nadřízený městský soud, pokud k němu obžalovaný podá odvolání.

Loni v říjnu poprvé odsuzující verdikt zrušil s tím, že skutková zjištění obvodního soudu nebyla úplná a zcela jasná a vznikly pochybnosti o jejich správnosti.

Policista dostal za steroidy peněžitý trest

Krimi

Výběr článků

Načítám