Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zcela mimo všechny myslitelné postupy vyšetřování v právním státě, říká advokát k uniklému videu a průkazu atentátníka

Areál nemocnice v Banské Bystrici, kam vrtulník přepravil postřeleného slovenského premiéra Fica. Foto: Profimedia/TASR
Areál nemocnice v Banské Bystrici, kam vrtulník přepravil postřeleného slovenského premiéra Fica. Foto: Profimedia/TASR

Podle právníků je únik videa s pachatelem atentátu na Roberta Fica několikerým porušením zákona. „Je evidentní, že mu mohla být položena návodná otázka, která by v rámci oficiální procedury nebyla vůbec přípustná,“ řekl Deníku N advokát Jiří Kučera. Video podle slovenského Denníku N natočil člen ochranky, který také zřejmě vyfotografoval doklad pachatele. Video i fotografie se vzápětí objevily na internetu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Podezřelého z atentátu na Roberta Fica natočil po zadržení podle zjištění sesterského slovenského Denníku N na video člen premiérovy ochranky Juraj F. Ten se hájí tím, že video sice nahrál, ale nezveřejnil, jen ho předal svým nadřízeným.

„V souvislosti s videem začal vyšetřovatel Úřadu inspekční služby trestní stíhání ve věci pro trestný čin neoprávněného nakládání s osobními údaji,“ sdělila Deníku N mluvčí tohoto slovenského úřadu Andrea Dobiášová. „Zatím nebyl nikdo obviněn. Vaše otázky jsou předmětem vyšetřování, takže na ně není možné v tuto chvíli odpovědět,“ odmítla další dotazy související s nahrávkou a únikem videa.

Podle advokáta Jiřího Kučery by natočením a zveřejněním videa, kdyby to udělal policista v České republice, došlo k porušení zákona o policii – mlčenlivosti a zákazu ohrožení důvěryhodnosti policie.

„Navíc evidentně došlo k porušení

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Robert Fico

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější