fb pixel Podzemní město Derinkuyu: Spletitá síť tunelů dokázala ubytovat dvacet tisíc lidí – G.cz
Vyhledávání

Podzemní město Derinkuyu: Spletitá síť tunelů dokázala ubytovat dvacet tisíc lidí

Zdroj: Wikimedia Commons/Nevit Dilmen, CC BY-SA 3.0

Derinkuyu je ohromující podzemní město, které se nachází v Turecku. S osmnácti podlažími mohlo podle odhadů ve své době pojmout až dvacet tisíc lidí. K čemu vlastně sloužilo? A proč toto místo přitahuje nejen turisty, ale i milovníky záhad?

Martin Miko
Martin Miko 21.5.2024, 15:46

Tajuplné podzemní město

Podzemní město Derinkuyu (v překladu Hluboká studna) se začalo budovat již ve 12. století před naším letopočtem. Poslední obyvatelé ho opustili před pouhými sto lety. Město zahrnuje obytné místnosti, stáje pro dobytek, sklady a také kostel.

Mezi poslední obyvatele Derinkuyu patřili Kapadočtí Řekové, kteří jeskynní komplex opustili v roce 1923 během výměny obyvatel mezi Řeckem a Tureckem. Na město se pak zapomnělo, dokud ho v šedesátých letech neobjevil překvapený kutil, který ve svém domě narazil na neobvyklou místnost vedoucí do spletité sítě tunelů.

Brzy nato se výzkumu ujali archeologové a zatím se jim podařilo zpřístupnit osm pater. Zajímavé je, že vchod do tohoto rozsáhlého komplexu byl chráněn pouze obřím kamenem blokujícím malou vstupní chodbu. Byl to zároveň jediný vchod do podzemního města. Obyvatelé Derinkuyu zřejmě nechtěli často vycházet ven, protože město sloužilo jako skrýš a zároveň nedobytná pevnost. Po dlouhá staletí poskytovalo výbornou ochranu před osmanskými nájezdy.

Derinkuyu nebylo určeno jen pro krátkodobý pobyt. Na to je až příliš dobře vybavené. S hloubkou až 76 metrů obsahuje mnoho sofistikovaných ventilačních šachet a studen, které jsou dlouhé přes 20 kilometrů. Kromě základních zařízení nezbytných pro přežití měli obyvatelé k dispozici četné vinné sklípky, společenské místnosti, kaple a dokonce i školy. Dokonce zde fungovaly i kuchyně s lisy na víno a olivy. Kdo navrhl a postavil tento masivní a rozlehlý komplex, však není známo. Bylo však zjištěno, že do podzemí lze vstoupit i z jiných domů a rezidencí, archeologové napočítali až šest set přístupů. Těžký balvan před hlavním vchodem měl zřejmě zmást případné nepřátele.

Podle teorie experta na záhady Heinricha Kushe mohlo být Derinkuyu součástí rozsáhlého podzemního světa, který se táhl po celé Evropě. Někteří lidé dokonce věří, že tento podzemní komplex pokrýval celý svět, což mají dokazovat americké báje o různých vstupech do podzemí.

Podle této teorie za tím vším stojí jedna z bájných civilizací, jako je Atlantida, indická říše Rama a další. Do úvahy připadá také legendární Agartha, kterou hledali Hitler a Himmler. Ivan Mackerle kdysi tvrdil, že existuje minimálně 52 vstupů do zemských hlubin, které by mohly vést do tohoto legendárního společenství. Zbývá je jen objevit, a to se prozatím nestalo.

V současné době je v Derinkuyu otevřeno osm podlaží, která jsou přístupná turistům. Vstupné je 20 tureckých lir a rozhodně se doporučuje nevybočovat mimo vyznačené trasy, protože zde člověk velmi snadno zabloudí.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Derinkuyu

Atlasobscuracom: Derinkuyu underground city

https://www.turecko.org/turecko/derinkuyu.html

Podobné články

Doporučujeme

Další články