Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boje v Charkovské oblasti vysídlily přes 14 tisíc lidí

Světová zdravotnická organizace (WHO)
Světová zdravotnická organizace (WHO)
Foto: Reprofoto ČT

V Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, kde Rusové nedávno spustili novou pozemní ofenzívu, bylo v posledních dnech vysídleno více než 14.000 lidí, oznámila v úterý Světová zdravotnická organizace (WHO). Uvedla to agentura AFP.

Rusové od spuštění ofenzívy z 10. května v této pohraniční oblasti zaznamenali největší územní zisky na Ukrajině během uplynulých 18 měsíců.

Zástupce WHO na Ukrajině Jarno Habicht na úterním brífinku v Ženevě řekl, že za poslední dva týdny se boje v Charkovské oblasti značně vystupňovaly, v důsledku čehož je vysídleno přes 14.000 osob. Dalším 189.000, kteří stále žijí ve vzdálenosti do 25 kilometrů od hranic s Ruskem, hrozí z důvodu bojů značné riziko, dodal

Habicht upozornil na skutečnost, že se zhoršující se bezpečnostní situací se zvyšuje i potřeba humanitární pomoci v regionu, přičemž po útocích v Charkovské oblasti se výrazně navýšil počet pacientů s úrazy.

Od spuštění ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022 bylo provedeno více než 20.000 amputací a ročně v průměru došlo k poškození či zničení více než 200 sanitek, "což Ukrajince zbavilo naléhavé péče," konstatoval zástupce WHO.

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) vyslovil obavy, že podmínky v Charkovské oblasti, kde je již tak přes 200.000 vnitřní vysídlených lidí, by se mohly ještě zhoršit, pokud bude pozemní ofenzíva a letecké nálety pokračovat.

Ukrajinské úřady podle mluvčí UNHCR dosud evakuovaly přibližně 10.300 lidí z pohraničních obcí na severovýchodě Ukrajiny a další odtud odešli vlastními prostředky.

"Většina evakuovaných, kteří museli opustit své domovy jen s několika věcmi, je již nyní velmi zranitelná a patří mezi ně zejména starší lidé a lidé s nízkou pohyblivostí nebo zdravotním postižením, kteří nemohli utéct dříve, " uvedla mluvčí s tím, že drtivá část z nich si přeje zůstat se svými rodinnými příslušníky nebo v pronajatých či hromadných ubytovacích zařízeních v Charkově.

Témata:  válka na Ukrajině WHO

Aktuálně se děje

2. června 2024 14:25

Trump je nově na síti TikTok, kterou chtěl před lety zakázat

Bývalý americký prezident Donald Trump se připojil na sociální síť TikTok, kterou chtěl dříve zakázat. Vlastníkem platformy je čínská společnost ByteDance, jejíž působení v USA se snaží americká vláda omezit. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy