V Německu narostla politicky motivovaná kriminalita

foto Ilustrační foto - Účastníci zakázané propalestinské demonstrace odpalují pyrotechniku poblíž Sonnenallee v berlínské čtvrti Neukölln 18. října 2023.

Berlín - Od teroristického útoku Hamásu na Izrael ze 7. října v Německu prudce stoupl počet politicky motivovaných trestných činů souvisejících s konfliktem na Blízkém východě, včetně činů antisemitských. Vyplývá to ze statistiky politicky motivované kriminality, kterou dnes podle agentury DPA zveřejnily německé ministerstvo vnitra a Spolkový kriminální úřad (BKA).

Německá policie loni evidovala 4369 deliktů souvisejících s blízkovýchodním konfliktem, což je více než sedminásobek oproti předchozímu roku, kdy jich bylo 61. Dohromady 1927 těchto činů bylo označeno za antisemitské a velká většina z nich byla spáchána po 7. říjnu. Více než polovinu činů spáchaných v daném kontextu policie zařadila do kategorie "zahraniční ideologie". To znamená, že existují indicie, že pro spáchání činu byla rozhodující nenáboženská ideologie pocházející ze zahraničí.

Celkový počet policii známých politicky motivovaných činů loni dosáhl 60.028, což je rekord od roku 2001, kdy se tyto statistiky začaly sledovat. Oproti předchozímu roku však jde jen o mírný nárůst o necelá dvě procenta. V 3561 případech šlo o násilné činy, což je o zhruba 12 procent méně než v roce 2022.

DPA upozorňuje, že statistika zahrnuje jen činy, o kterých policie ví, a mnoho z nich zůstává skryto.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.06.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je pondělí 3. června 2024

Očekáváme v 17:00 19°C

Celá předpověď