Tusk: Za velkým požárem ve Varšavě jsou asi ruské tajné služby

foto Ilustrační foto - Polský premiér Donald Tusk při rozhovoru s novináři po schůzce s americkým prezidentem Joem Bidenem ve Washingtonu, 12. března 2024.

Varšava - Podle polského premiéra Donalda Tuska je velmi pravděpodobné, že s nedávným velkým požárem obchodního centra ve Varšavě měly něco společného ruské tajné služby. Šéf polské vlády také uvedl, že Polsko díky spolupráci se spojenci získalo informace o tom, že v Rusku se na několika místech soustředily tisíce migrantů, které se pak ruský režim bude snažit využít k nátlaku na polskou hranici.

Je "dost pravděpodobné, že ruské tajné služby měly něco společného s požárem" v rozsáhlém obchodním centru na severu Varšavy, uvedl Tusk. Šlo o jeden z největších objektů svého druhu v polském hlavním městě a při požáru z předminulé neděle prakticky celý vyhořel. Byly v něm stovky obchodů, které často vlastnili podnikatelé původem z Vietnamu. Denně do něj zavítalo až 10.000 lidí, píše polská agentura PAP.

Tusk už v pondělí v televizi TVN24 informoval o zadržení devíti osob podezřelých ze zapojení do sabotáží, zejména žhářství, konat tito lidé měli na pokyn ruských tajných služeb. Nedávno premiér také informoval, že bezpečnostní složky v posledních měsících překazily snahy o přípravu sabotážních akcí a založení požárů. Varoval také, že se Rusko snaží zasahovat do blížících se voleb do Evropského parlamentu.

Moskvu Tusk obviňuje také z toho, že se podobně jako Bělorusko snaží využívat migranty v hybridní válce proti Západu. Dnes řekl, že migrační tlak, jakému čelí polská východní hranice, "není spontánní". Devadesát procent lidí, kteří se ilegálně pokouší přejít hranici do Polska, má ruská víza, uvedl Tusk. "Ruský stát, a nemám ohledně toho pochybnosti, v současnosti stojí za organizací náboru, přepravy a pašování lidí," řekl také polský premiér. Rusko se podle něj snaží k polským hranicím dostávat lidi z Jemenu, Etiopie, Eritreje nebo Somálska s pomocí nejmenovaného arabského státu.

Polsko podle Tuska ví o několika místech v Rusku, kde jsou shromážděny velké skupiny migrantů. "Mluvíme tu o tisících lidí," podotkl. Proto je podle něj důležité dobře zabezpečit zejména hranici s Běloruskem, ale i s ruskou Kaliningradskou oblastí.

V sobotu Tusk oznámil, že Polsko do zvýšení bezpečnosti své hranice s Ruskem a Běloruskem investuje deset miliard zlotých (58 miliard korun).

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.06.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je pondělí 3. června 2024

Očekáváme v 17:00 19°C

Celá předpověď