Distributor otráveného alkoholu Vacula se dostal podmínečně na svobodu. Odsedět si měl 15 let

Distributor otráveného alkoholu Jiří Vacula

Distributor otráveného alkoholu Vacula byl podmínečně propuštěn

Distributor otráveného alkoholu Jiří Vacula, který byl v hlavní větvi metanolové kauzy odsouzen k 15 letům vězení, byl podmínečně propuštěn na svobodu. V úterý to uvedla Česká televize, datum propuštění neuvedla.

Vaculu, který si z trestu odpykal více než dvě třetiny, ČT kontaktovala v jedné z vesnic na Zlínsku. Na úterý připadá desáté výročí rozsudku zlínského krajského soudu v kauze, který míchačům otrávené směsi Tomáši Křepelovi a Rudolfu Fianovi uložil doživotí. Do vězení poslal i Vaculu a několik dalších účastníků aféry, Vacula je podle ČT posledním z nich, kteří se na svobodu dostali.

ČTĚTE TAKÉ: Muž z Plzně si měl vzít půlročního syna jako rukojmí a hrozit, že mu ublíží. Soud ho osvobodil

„Já se tím dodneška trápím,“ řekl televizi Vacula. Dodal, že kdyby šel vrátit čas, tak ho stoprocentně vrátí.

Díky spolupráci s policií pomohl Vacula, který je z Podkopné Lhoty na Zlínsku, metanolovou aféru objasnit. Podle původního verdiktu soudu se postaral o distribuci 10 000 litrů otrávené směsi tvořené metanolem a etanolem mezi další odběratele. Ve vazbě byl od září 2012 do července 2014, následně se přesunul k výkonu trestu odnětí svobody.

V hlavní větvi kauzy bylo v lednu 2014 obžalováno 31 lidí. Míchači kontaminované směsi, Slovák Rudolf Fian a Tomáš Křepela ze Zlína, byli za obecné ohrožení odsouzeni na doživotí. Za mřížemi skončila i řada prodejců otráveného alkoholu.

Metanolová kauza se týká let 2012 až 2014. Otravy falšovanými lihovinami, k jejichž výrobě byl použit jedovatý metanol, si vyžádaly 48 lidských životů. Jedovatý alkohol také připravil o zdraví desítky lidí. Mnozí jsou těžce zdravotně postižení, někteří otrávení oslepli.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Připrav si rypáček, psal prostitutce a dal jí drogy. Žena zemřela, muž z Děčína jde do vězení

Tagy: