Hlavní obsah

Španělský premiér si dupnul. Definitivně odvolal velvyslankyni z Argentiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V ostrou roztržku s nevídaným ponížením diplomatického zastoupení vygradoval spor mezi Španělskem a Argentinou ohledně výroků argentinského prezidenta Javiera Mileie o manželce španělského premiéra Pedra Sáncheze. Poté, co se Milei za ně odmítl omluvit, Madrid definitivně odolal svou velvyslankyni z Buenos Aires.

Foto: Paul White, ČTK/AP

Španělský premiér Pedro Sánchez

Článek

Šéfem diplomatického zastoupení tak bude od nynějška jen chargé d’affaires, informoval web listu El País.

„Oznamuji vám, že odvoláváme svou velvyslankyni z Buenos Aires,“ řekl španělský ministr zahraničí José Manuel Albares podle listu po úterním zasedání vlády. „Velvyslankyně zůstane nadobro v Madridu. Španělsko už v Argentině nebude mít velvyslance,“ dodal.

Madrid tak vyostřil napětí mezi oběma zeměmi, které odstartovaly výroky argentinského prezidenta Mileie na adresu Begoni Gómezové, manželky španělského premiéra Sáncheze, v nichž nevybíravě komentoval podezření, že se zapletla do korupce.

Výstřední argentinský prezident se rozešel s partnerkou. Nemají na sebe čas

Koktejl

Milei přitom narážel především na počínání španělského socialistického předsedy vlády Sáncheze, jenž na konci dubna pozastavil veškeré aktivity na pět dnů, aby si rozmyslel, zda má podat demisi poté, co španělské soudy zahájily předběžné vyšetřování jeho manželky kvůli podezření z obchodování s vlivem a korupce.

Foto: Reuters

Argentinský prezident Javier Javier Milei

„Když máte zkorumpovanou manželku, ušpiníte se, tak si vezmete pět dní na rozmyšlenou,“ poznamenal Milei během svého vystoupení na madridské konferenci, kterou organizovala španělská krajně pravicová strana Vox.

Konference byla součástí programu Mileiovy třídenní cesty po Španělsku, během níž se nesetkal ani s králem Felipem VI., ani s premiérem Sánchezem.

„Čistokrevné autoritářství“

Madrid požadoval za Mileiovy výroky veřejnou omluvu, to ale argentinský prezident odmítl. „Nebudu se Sánchezovi omlouvat,“ prohlásil kategoricky. Španělského premiéra navíc obvinil z „čistokrevného autoritářství“, když „komentář o korupci své manželky proměnil v diplomatický konflikt“.

Argentinský prezident Milei navštíví Česko

Domácí

Podle argentinského prezidenta je Sánchezovo rozhodnutí stáhnout španělského velvyslance v Buenos Aires součástí politické strategie, jak odvést pozornost. „Má problémy ve Španělsku, proto to potřebuje,“ řekl Milei.

Přitom se pokusil bagatelizovat odvolání španělské ambasadorky. „Vztahy se Španělskem nebyly přerušeny, vztahy totiž nevytvářejí vůdci, ale budují je lidé,“ prohlásil.

Foto: Profimedia.cz

Begoňa Gómez, manželka španělského premiéra Pedra Sáncheze

Poprask kolem Mileiových výroků není prvním diplomatickým střetem mezi Španělskem a Argentinou v posledních týdnech. Začátkem května španělský ministr dopravy Óscar Puente prohlásil, že Milei během své předvolební kampaně nejspíš bral drogy. Prezidentský palác Casa Rosada reagoval velmi důraznou žádostí o omluvu, ale vynutil si jen vlažné Puentovo pokání. Tehdy ale argentinské ministerstvo zahraničí projevilo „jistou velkorysost“ a incident uzavřelo, připomíná El País.

Argentinský prezident Milei zavítá v červnu do Česka. Převezme výroční cenu Liberálního institutu a 18. června by měl mít v Praze přednášku.

Argentinský prezident Milei navštíví Česko

Domácí

Výběr článků

Načítám