Hlavní obsah

Tržné rány na hlavě, krvácení z uší. Video ukazuje následky tragických turbulencí letu z Londýna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hororové scény se odehrávaly na palubě letadla společnosti Singapore Airlines, které se při letu z Londýna do Singapuru v noci na úterý ocitlo v silných turbulencích. Incident nepřežil 73letý Brit, který zřejmě zemřel na infarkt. Cestoval s manželkou, která po nouzovém přistání v Bangkoku skončila v nemocnici.

Záchranáři vynášejí ze zničené kabiny letadla zraněné.Video: Reuters

 
Článek

„Rozsvítila se výzva k zapnutí bezpečnostních pásů. Sám jsem se ihned připoutal. Najednou začalo letadlo padat,“ vylíčil dramatickou situaci na palubě cestující Davies.

Pasažéry to vymrštilo do vzduchu, přičemž ti, kteří nebyli připoutáni, utrpěli zranění. „Všude létaly předměty, káva a voda stříkaly na strop. Neskutečné. Tolik zraněných lidí, tržné rány na hlavě, lidé krváceli z uší,“ napsal dále na sociální síti X.

Cestující se zdravotnickým vzděláním podle něj pomáhali, jak jen mohli. „Pána, který zemřel, oživovali. Další pasažér ležel v chodbičce na zemi. Nevím, co se s ním stalo. Jedna paní křičela bolestí, měla něco se zády. Nemohl jsem jí pomoci, jen jsem jí podal vodu,“ uvedl dále Davies. Jedna z letušek mu řekla, že šlo v její profesní kariéře o zdaleka nejhorší zážitek za 30 let.

Další pasažér, 28letý student Dzafran Azmir, popsal podle serveru Daily Mail drama na palubě tak, že se letadlo začalo najednou naklánět. „Velmi náhle došlo k dramatickému poklesu, takže všichni, kdo seděli a nebyli připoutáni, byli okamžitě vymrštěni do stropu,“ uvedl.

„Někteří lidé se udeřili hlavou do schránek se zavazadly a promáčkli je. Narazili do míst, kde jsou světla a kyslíkové masky, a prorazili je,“ dodal.

Podle informací dostupných z leteckého radaru letěl stroj původně ve výšce asi 11 200 metrů. Pak během tří minut kleslo na 9500 metrů, načež v této hladině setrvalo asi deset minut. Poté začalo znova prudce klesat až na hladinu necelých dvou kilometrů, než přistálo v Bangkoku.

Sanitky na letištní ploše u letadla Singapore AirlinesVideo: AP

Turbulence na lince z Londýna do Singapuru: Jeden mrtvý a desítky zraněných

Zahraniční

Výběr článků

Načítám