Hlavní obsah

Autorem kontroverzního videa s atentátníkem na Fica má být člen ochranky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krátce po zadržení Juraje Cintuly, který minulou středu spáchal atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, vzniklo přímo na chodbě policejní stanice v Handlové kontroverzní video, na němž starší muž říká, že na předsedu vlády střílel, protože nesouhlasí s politikou vlády. Podle slovenského Denníku N je autorem videa člen státní ochranky.

Foto: X

Muž podezřelý z atentátu – video ze sociální sítě

Článek

Autorem má být Juraj F., příslušník úřadu pro ochranu ústavních činitelů, tvrdí Denník N s odvoláním na dva nezávislé zdroje. „Hlas tohoto příslušníka státní ochranky navíc poznal další zdroj, když video vysílali v televizi,“ uvedl list.

O tom, že by mělo jít o člena ochranky, veřejně před novináři mluvil také bývalý policejní prezident Štefan Hamran.

Juraj F. měl natočit zmíněné video a měl ho poskytnout svým nadřízeným.

Atentátník byl před střelbou na Fica ledově klidný. Vynesl odpadky a přestěhoval digestoř

Evropa

Úřady jsou zatím na informace skoupé. Ředitel úřadu pro ochranu ústavních činitelů Pavol Krejčí odmítl na otázky týkající se Juraje F. odpovídat. Ministerstvo vnitra odkázalo list na generální prokuraturu, která však uvalila na případ informační embargo.

Úniky se zabývá rovněž policejní inspekce. Mluvčí inspekce Andrea Dobiášová potvrdila, že bylo zahájeno trestní řízení ve věci trestného činu neoprávněného nakládání s osobními údaji. Nikdo prý zatím nebyl obviněn.

Denník N píše, že stejný člen ochranky s vysokou pravděpodobností vyfotografoval Cintulův občanský průkaz a tato fotografie kolovala po internetu. Na základě fotografie občanského průkazu byla známa totožnost atentátníka krátce po útoku na Fica a koaliční politici na základě videa mluvili o politickém motivu atentátu.

Objevilo se video s výpovědí atentátníka

Evropa

Porušení předpisů

Podle bývalého policejního vyšetřovatele Jozefa Šátka šlo v případě natočeného videa o flagrantní porušení předpisů. Pokud policista hlídal útočníka, nesměl s ním podle Šátka navazovat žádný kontakt, především mu neklást otázky o spáchaném skutku.

„Je proto možné vyloučit, že by šlo o rozhovor, například o operativní vytěžování, kterému dal předchozí souhlas příslušný vyšetřovatel, což dokazuje fakt, že takovéto úkony se nevykonávají na chodbě, ale v úředních místnostech,“ řekl Šátek.

Podle bývalého vyšetřovatele se policista mohl dopustit zneužití pravomoci veřejného činitele, ale také porušení důvěrnosti ústního projevu. Upozornil, že zveřejněním videa došlo k vážné újmě na právech střelce, který má stejně jako všichni ostatní právo na spravedlivý proces. Intenzitu porušení tohoto práva podle něj určuje, že video se velmi rychle šířilo a využili jej i politici ve svých vyjádřeních. Protože rozhovor vznikl mimo vyšetřování, jedná se o nezákonný důkaz, který je nepoužitelný v trestním řízení.

Juraj Cintula je ve vyšetřovací vazbě a byl obviněn z pokusu o úkladnou vraždu. Hrozí mu 25 let vězení až doživotí. Fico se podrobil pětihodinové operaci a lékaři v banskobystrické nemocnici mu zachránili život. Jeho stav je stabilizovaný a je mimo ohrožení života.

Atentátník byl před střelbou na Fica ledově klidný. Vynesl odpadky a přestěhoval digestoř

Evropa

Výběr článků

Načítám