https://ekolist.cz/cz/publicistika/priroda/kuliky-blede-a-dalsi-ptaci-rarity-obdivuji-pozorovatele-ptaku-v-zahlinicich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kulíky bledé a další ptačí rarity obdivují pozorovatelé ptáků v Záhlinicích

21.5.2024 17:20 | PRAHA (Ekolist.cz)
Kulík bledý
Kulík bledý
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Milan Dvorský / Moravský ornitologický spolek
Záhlinické rybníky jsou nejvýznamnější ornitologickou lokalitou na střední Moravě. Bylo zde pozorováno 260 druhů ptáků. Většina z nich se zde zastavuje v době tahu, ale řada velmi vzácných a chráněných druhů na těchto rybnících i hnízdí.
 
V posledních dnech zde ornitologové pozorovali kulíky bledé. Šlo o dva samce ve svatebním šatě, ve kterém jsou u nás k vidění pouze zcela výjimečně. Touto dobou již totiž bývají na svém hnízdišti v arktické tundře na severu Evropy. Na podzim táhnou přes západní Evropu na zimoviště do západní až tropické Afriky a ojediněle se objevují i ve střední Evropě.

Labuť zpěvná
Labuť zpěvná
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jiří Šafránek / Moravský ornitologický spolek

Kulíci bledí nejsou jedinou ptačí raritou, která se vyskytla v těchto dnech na rybnících u Záhlinic na Kroměřížsku. Pozorovatelé ptáků zde objevili i kulíka písečného, pisilu čáponohou, chřástala malého, kvakoše nočního, bukače velkého, kormorána malého, labuť zpěvnou a bernešku velkou.


reklama

 
foto - Šafránek Jiří
Jiří Šafránek
Autor je členem Výboru Moravského ornitologického spolku.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist